Visa nosti hopeaa kotiareenallaan

Hieman matalalla profiililla voimanoston Suomen joukkuemestaruuskisoihin lähteneet Sotkamon Visan edustajat olivat perin tyytyväisiä kisan jälkeen. Jari Niskasella, Timo Salmisella, Kyösti Kehäsellä ja Mika Smuralla oli kisan loputtua hopeiset mitalit roikkumassa kaulassaan.
– Voi sanoa, että meni tosi hyvin odotuksiin nähden. Tällä porukalla oli hopea tavoitteena, mutta hieman epävarmaa oli, saataisiinko Tikkurilan porukka pysymään takana, konkari Jari Niskanen kertoi.
Lopulta hopeasija varmistui Visan voimanostajille reilun yhden pisteen erolla. Tosin eroa olisi voinut tulla enemmänkin, sillä Visalla oli varaa ottaa jo varman päälle viimeisissä maastavedoissa. Kehänen ja Smura olivat maastavetojärjestyksessä viimeisiä, joten heille pystyttiin laskemaan hopeaan tarvittava tulos.
– Smuran Mikallekin olisi voinut ainakin viisi kiloa laittaa vielä lisää, ja Kehäsen painoja tiputettiin viimeiseen maastanostoon. Otettiin kuitenkin varman päälle, kun kerran helpommallakin pääsi. Kisojen parhaimmasta tuloksesta vastannut Joensuun Puntti-Pojat oli jo ennen kisoja suosikin asemassa. Joukkueessa kilpailleista jokaisella on SM-tason mitalit, toisilla aikuisten ja toisilla nuorten sarjoista.

Salminen säikäytti jalkakyykyssä

Jalkakyykyssä Sotkamon Visan joukkueella oli paljon jännitettävää. Kahdella ensimmäisellä kyykkäyksellään epäonnistuneen suorituksen tehnyt Timo Salminen oli tiukan paikan edessä, sillä kolmannen ja samalla viimeisen suorituksen oli onnistuttava. Yhden kilpailijan tuloksettomuuden jälkeen joukkueella ei olisi ollut mitään mahdollisuutta taistella kisoissa hyvistä sijoituksista. Esimerkiksi viime kauden kisoissa kova Joensuun joukkue tippui taistelussa pronssisijalle yhden tuloksettoman suorituksen takia.
– Timo piti meitä jännityksessä. Hänellä on niin leveä kyykky, joten tuomarit katsovat sitä paljon tarkemmin, Niskanen kertoi. Salminen kuitenkin onnistui viimeisessä suorituksessaan, mikä helpotti paljon myös joukkuekavereiden tilannetta. Jari Niskanen totesi, että jokaisen kilpailijan tulisi ottaa huomioon senhetkinen kuntonsa aloituspainoa miettiessään.
– Ensimmäiset painot pitäisi olla realistiset. Jokainen onnistunut nosto kartuttaa pisteitä, joten yhdeksän kertaa onnistunut nostaja on hyvä ja tuo joukkueelleen eniten pisteitä. Itseäni tuloksetta jääminen harmittaisi kyllä pirusti, ei niin itseni vaan joukkueen puolesta, Niskanen totesi.

Uusi ennätys jäi sentin päähän

Jari Niskanen onnistui omissa kilpailusuorituksissaan erinomaisesti. Hän nosti ennätysyhteistuloksensa, 782, 5 kiloa. Myös jalkakyykyn ennätyssuoritus viimeisellä 295 kilon painolla oli enemmän kuin lähellä onnistua.
– Viimeinen jalkakyykky tuntui hyvältä, kaikista parhaimmalta niistä kolmesta suorituksesta. Pojat kuitenkin käskivät liian aikaisin ylös. Huoltaja ei nähnyt kunnolla sivusta, joten hän käski liian aikaisin. Ei olisi kuin sentin syvemmälle tarvinnut kyykistyä, Niskanen harmitteli. Tämän kauden kisat ovat ohi, ja Visan voimanostajat tähtäävät nyt ensi vuoden kisoihin. Silloin Sotkamon Visalla on taas astetta kovempi joukkue. Jos loukkaantunut Hannu Malinen saa olkapäänsä kisakuntoon, on joukkue entisessä kultakuosissaan. Lisäksi seuraan on siirtymässä Jouni Kvist, maailmantason voimanostaja. Ensi vuonna SM-kisojen joukkueeseen on siis tunkua, minkä myös Niskanen myöntää.
– Joukkueeseen tullaan käymään seuran sisäinen, terve kilpailu. Laajuutta meillä olisi vaikka kahteen joukkueeseen, Niskanen toteaa. Tärkeintä kuitenkin on, että ensi vuonna Sotkamon Visa kokoaa sellaisen joukkueen, joka ottaa voittopokaalin takaisin itselleen vuoden tauon jälkeen.

Lähde: Sotkamolehti 25.11.2003, Outi Hyvönen