Tolvasella epäonnea kalottimaaottelussa

Kalottimaaottelussa Suomen joukkuetta edustanut Tuomas Tolvanen joutui ”maksamaan oppirahoja” viikonloppuna Ylitornilla. Tolvasen kohtaloksi koitui yläkanttiin arvioidut maastavedon aloituspainot. Kahdensadanviidentoista kilon aloitus nousi ylös kaikilla kolmella yrityksellä, mutta hyväksyttävään loppuasentoon se ei valitettavasti päätynyt kertaakaan.

Kisa alkoi Tuomaksen kannalta hienosti. Kyykystä nousi uudet ennätysraudat (202,5), joka olisi ollut Kainuun piiriennätys, mikäli Tuomas olisi saanut kisassa yhteistuloksen. Penkiltä oma ennätys (117,5) ja vauhti jatkui hyvänä. Tuomas aloitti vedon vain 7,5 kiloa kisaennätystään pienemmällä painolla. Riskin ottaminen kostautui ikävällä tavalla, kun samalla Suomen joukkueen mahdollisuudet mestaruuteen rapisivat. Aloituspainon nostaminen ei olisi vielä riittänyt Ruotsia vastaan, mutta olisi tuonut Suomen joukkueen kahdeksan pisteen päähän mestareista.

Tuomas on analysoinut epäonnisen kisan ja suunnannut katseensa uusiin koitoksiin. Kuluvan vuoden aikana hurjaa tuloskehitystä osoittanut lahjakkuus kisailee seuraavan kerran mahdollisesti jo voimanoston joukkuekisoissa Salossa viikolla 42.

Kalottiottelun vei nimiinsä Ruotsin joukkue pisteillä 2670,88 (wilks). Suomi sijoittui toiseksi reilusti Ruotsille jääneenä (2500,93 wilksin pistettä). Kisan paras nostaja oli nuori ruotsalainen Emil Johansson, joka nosti alle 80 kiloisena 737,5 kilon yhteistuloksen. Johansson oli miehistä ainoa yli 500 pisteen ylittänyt. Norjan Inger Blikra teki 40-50v maailman ennätykset kaikissa nostomuodoissa. Hivenen yli 75 kiloa painanut norjalaisrouva kyykkäsi 215kg, penkkasi 135,5kg ja veti maasta 215,5 kiloa. Tästä hyvästä hän saavutti myös ikänaisten maailman ennätyksen yhteistuloksessa (565). Suomalaisista parhaiten onnistui nuori Aavasaksan kaksikko Matias Rahtu (75kg)ja Sami Brunfeldt (90kg). Rahtu punnersi penkiltä uuden alle 20 – vuotiaiden Suomen ennätyksen 185kg. Brunfeldt kokosi hienon sarjan (310-182,5-280) ja nousee tällä yhdeksi ennakkosuosikeista tulevan vuoden nuorten Suomen mestaruuksia ratkottaessa.

Sanomalehti Lapin Kansa uutisoi kisoista näyttävästi. Ylitornio sai kiitosta hyvin järjestetyistä kisoista. Aavasaksan Kisalla on kokemusta arvokisojen järjestämisestä ja se näkyy kisapaikalla. Vuoden 2007 kisajärjestelyistä vastaa Ruotsi.

Linkki: Kalottimaaottelun tulokset