AUTS – Tie menestykseen

Uusi harjoitusmetodi, työnimeltään AUTS, sai alkunsa liki kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen metodin käyttöön ottaneet urheilijat ovat tehneet radikaaleja parannuksia tuloksiinsa. Vuosia paikallaan polkenut tuloskehitys on saanut uutta potkua. Tästä on selvänä osoituksena Sotkamon Visan nouseminen laajalla rintamalla voimamaljakilpailun kärkikamppailuun.

Palautuminen on yksi AUTS – menetelmän kulmakivistä, jota hoidetaan mm. säännöllisellä avantouimisella. Kuvissa suoritusta demonstroivat Jari Niskanen, Jouni Kvist ja Timo Salminen

Kehityksen alkulähteillä

Metodi sopii niin vanhoille kuin nuorille. Visan juniorikaartista AUTS:n pauloihin ovat jääneet muun muassa Erno Paavola, Tommi Korhonen, Jani Korhonen, Pekka Tervo ja Tuomas Tolvanen.
Tolvanen paransi ensimmäisenä kilpailuvuotenaan junioreiden maastanoston Suomen ennätystä, Paavola paransi vuodessa penkkiennätystään 27,5 kiloa. Tulos voisi olla vieläkin rumempi, mikäli Paavola olisi heittäytynyt totaalisesti AUTS:n pauloihin. Jari Niskanen on äitynyt veteraanivuosinaan uskomattomaan tuloskuntoon. Veteraanien SM-kisoissa Vaasassa on Jarilta lupa odottaa yli yhdeksänsadan kilon yhteistulosta sarjaan 100kg. Keuruulle pesänsä rakentanut Janne Väänänen on ottanut vuoden ensimmäisissä treeneissä jo 330 kilon maastavetoja raakana. Ihan hyvin 87 kiloiselta nostajalta, jonka ennätys viime vuodelta oli 280kg. Mika Smura on saanut uutta potkua paikalla polkeneeseen penkkipunnerrukseensa. Helmikuun paras noteeraus penkiltä on 200 kiloa raakana sotilaspenkkinä ja palomiehen turvasaappaat jalassa.

Maaginen kirjainyhdistelmä

AUTS on kaikki, mitä nykyaikainen voimanosto voi sisältää unohtamatta vuosien varrella mm. itäblokin maissa hankittua empiiristä kokemusta. AUTS:ssa yhdistyvät Westsiden konjugaatiometodi, Metal Militian raskaat raudat ja perinteisten venäläisten metodien parhaat palat yhdistettynä Jarmo Virtasen ja muiden Suomalaisten gurujen oppeihin. Mistä kirjainyhdistelmä sitten on saanut alkunsa? Ei mistään. Työnimi näki päivän valon, kun Jari ’Nestori’ Niskanen tipahti vahingossa laiturilta avantoon. Pintaan noustessaan Jarin ensimmäinen sana oli AUTS. Avannosta noustuaan Niskanen tunsi olonsa pirteäksi. Samalla äärimmäisyyksiin vedetyn pohjetreenin kipeyttämät koivet palautuivat silmänräpäyksessä. Jo seuraavassa kyykkytreenissä Niskanen paransi ennätystään kahdellakymmenellä kilolla. Tämän tapauksen jälkeen Nestori otti avantouinnin ohjelmaansa mukaan säännöllisesti.

Metodin osa-alueet

AUTS –metodi koostuu yksinkertaisesti neljästä osa-alueesta.

1. Harjoittelu Tiimin jäsenet treenaavat nykyisellään 7-12 kertaa viikossa. Ja aina täysillä! Tosin 2-3 treeneistä pitää sisällään harjoittelua nopeusalueella (dynamic speed/maxim effort). Tällainen harjoittelu kaurapuuropohjalla on mahdollista vain maksimoimalla palautumisen tekijät.

2. Palautuminen Metodissa nukutaan kolmet päiväunet (á 30min) ja pitkät yöunet 10-14h. Treenin jälkeen pulahdetaan vilvoittavaan avantoon tai kylmäaltaaseen. Muutaman minuutin liottamisen jälkeen rynnätään saunaan hetkeksi lämmittelemään. Tätä vuorottelurumbaa jatketaan kahden tunnin ajan. Pienenä haittavaikutuksena on havaittu sukukalleuksien hetkellistä kutistumista. Hyvä puoli tässä on tietenkin se, että hetkellisesti ’miehuuden’ mittaamiseen riittää tavallinen 30 sentin koulumitta.

3. Kiinteä ravinto ja nestetankkaus AUTS –metodilla treenaava syö kaiken, mikä ei juosten pääse karkuun. Päivittäinen kalorimäärä nostetaan 6000-10000 kcal:iin. Erityisen hyväksi on havaittu pizza, hampurilaiset, sipsit ja salamitangot. Nämä opit haettiin Riikka Auvisen toimesta Ahvenanmaalta. Juominen on erityisen tärkeätä nestehukan ennaltaehkäisyssä. Nostajan tulee juoda vähintään 5-8 litraa päivässä. Tästä johtuen Visan korkeanpaikan leirillä Kuhmossa paikallisesta Siwasta loppuivat mäyräkoirat alle vuorokaudessa. Kirkkaampia juomia nautittaessa määrät voidaan vähentää 2-4 litraan vuorokaudessa

4. Mentaaliharjoitukset Visan nostajat ovat ottaneet tavakseen kokoontua joka sunnuntai kirkonmenoihin Tipasojalle. Virren veisuusta sisuuntunut Pekka Tervo paransi penkkiennätystään 25 kilolla viikossa. Jani Korhonen kiskoi vastaavasti alataljalaitteen läskeineen irti Dynamon kellarin seinästä. Tommi Korhonen saunoi neljä vuorokautta putkeen laulaen taukoamatta ’veteraanien iltahuutoa’. Saunasession päätteeksi Korhonen meditoi penkiltä uudet ennätysraudat 190kg. Raskas työ vaatii raskaat huvit. Pastori Hiltunen konsultoi tarvittaessa kaidalle tielle hurahtaneita.

Kansainvälinen kiinnostus on herännyt

Uusi metodi on herättänyt laajan kiinnostuksen ulkomailla. Kansainvälisesti arvostetut urheilutiedemiehet (mm. Igor Stiff, Ivan Verhojan, Pavel Patriorski) ovat tulossa Sotkamoon huhtikuussa tekemään laajamittaista tutkimusta AUTS –harjoittelun vaikutuksista voimanostajan räjähtävään tuloskehitykseen. Vuokattiin ollaan rakentamassa liki kolmesataa ihmistä työllistävää tutkimuskeskusta, jota hyödynnetään AUTS –tutkimuksen jälkeen myös muiden lajien parissa. Tutkimusprojektin vetäjäksi on nousemassa jyväskyläläinen Keijo Kalterinen. Maakunta on nähnyt metodissa orastavan bisneksen ja rakennuttaa Snowpoliksen viereen hulppean hotellin pyhiinvaeltajien tarpeita varten. Ja jos siellä ei tilaa riitä, niin Niskasen hevostallissa on muutama seimi vapaana. Aasit älkööt vaivautuko!

Hauskaa AA-kerhon päivää kaikille Visan kotisivujen lukijoille!!!!