Visalle kaksi hopeaa veteraanien SM-kisoissa Vaasassa

Sotkamon veteraanikaksikko Heikkinen & Niskanen urakoivat itselleen hopeiset mitalit Vaasan SM-karkeloista. Todellinen urakka kisareissu olikin, sillä kisapäivä venyi yli kahdentoista tunnin mittaiseksi. Kisoissa oli ilahduttavan suuri määrä kilpailijoita. Hieman kyseenalaista oli kuitenkin venyttää kisapäivän kesto näin pitkäksi. Molemmat Sotkamolaiset nostivat iltapäivän kisassa alkaen klo 16.00 ja päättyen vasta klo 22.30. Iltapäivän kisassa nosti massiiviset viisi ryhmää, jonka vuoksi lajien välissä oli jopa 1,5 tunnin tauko.

Heikkinen kisalavalle pitkän tauon jälkeen

Jarkko Heikkinen (75kg) ilahdutti nostamalla hopealätyn vain kahden kuukauden kisavalmistautumisen jälkeen. Vuoden vaihteen jälkeen uudestaan treenivarusteet päälleen pukenut Jarkko aloitti kisan varmuudella. Hän kyykkäsi paraatilajissaan hienon 240,0 kilon tuloksen. Voimia olisi kenties ollut kovempaankin tulokseen, mutta Heikkinen ei päässyt missään vaiheessa sinuiksi kilpailulavan kanssa. Penkiltä Jarkko otti vain kaksi nostoa. Toisella punnerrettu 135 kilon rauta oli päivän sana, eikä sen perusteella kärpänenkään olisi voinut istua tangon päällä. Maastavedossa kamppailu liukkaan nostolavan kanssa jatkui. Ensimmäisessä yrityksessä Jarkko liukastui vaarallisen näköisesti. Liukastuminen toi nostoon tiettyä epävarmuutta. Jarkko onnistui aloituspainossaan 220,0 kiloa toisella yrittämällä. Kolmas veto 230,0 kilosta oli ponneton. Jarkko kasasi yhteistuloksen 595,0 kiloa. Mestaruuden vei OPT:n Kari Räihä 615,0 kilon tuloksella. Pronssi matkasi Vilppulaan Raimo Tuttavaisen matkassa 522,5 kilon tuloksen turvin.

Hoikka poika Niskanen

Sarjan vaihdon 100–kiloisiin tehnyt Jari Niskanen oli päättäväinen kisan alla. Sitkeästä olkapäävaivasta huolimatta Jari aikoi taistella itsensä kahden parhaan joukkoon vakuuttaakseen liiton maajoukkue valinta raadin. Jari tunnetaan oivallisista taktikointi taidoistaan. Hän pudotti hieman aloituspainojaan varmistaakseen tuloksen. Jalkakyykyssä Niskanen nosti 270 kiloa, mikä on vain 7,5 kiloa vähemmän kuin hänen nimissään oleva piiriennätys. Kaiken lisäksi viimeinen nosto oli kaikkein helpoin. Penkkipunnerrus oli tällä kertaa vain kosmetiikkaa. Olkapäävaiva on estänyt penkkiharjoittelun lähes kokonaan. Penkin tulos 182,5 ei anna todellista kuvaa Nestorin voimista. Viimevuosina lähes poikkeuksetta yli kahdensadan kilon rautoja liikutellut Niskanen ei ollut luonnollisestikaan tyytyväinen tulokseensa, mutta keräsi penkiltä ne raudat mitä sijoitustavoite edellytti. Maastavetotehot olivat jääneet salille. Jari varmisti aloituspainollaan 250,0 hopeisen mitalin. Sarjan suvereeni mestari oli ennakkosuosikin paineet erinomaisesti kantanut Harri Hagfors. Persoonallisella kisatsemppauksella yleisöä ilahduttanut Hagfors kokosi 785,0 kilon yhteistuloksen, josta Nestori jäi reilun 80 kiloa (702,5kg). Sarjan pronssi ojennettiin Porin Mika Huhtaviidalle 690 kilon tuloksella.

Maajoukkue kutsuu

Sijoituksen perusteella molemmille Sotkamolaisille tarjottaneen maajoukkuepaikkaa. Heikkinen aikoo alustavasti keskittyä peruskunnon parantamiseen ja jättää maajoukkuetouhut tuleville vuosille. Niskanen aikoo lepuuttaa kipeytynyttä olkapäätään ainakin huhtikuun ajan ja palata salille vasta, kun käden terveys sen sallii. Tästä johtuen Jari päätti jättää kesällä pidettävät EM-kisat väliin ja keskittyvänsä lokakuussa käytäviin MM-kisoihin, mikäli terveys ja kunto sen mahdollistavat. Molemmat arvokisat järjestetään tänä vuonna Tsekeissä. EM-kisan isäntänä toimii Prostejov ja MM-kisan järjestämisestä vastaa Ostrava.

Ykkösen tuomarikoe

Nostajien lisäksi Vaasan lavoilla urakoi Jouni Kvist. Jone läpäisi aamupäivän kisassa kansallisen I-luokan tuomarikokeen, ja jatkoi tuomioiden jakamista illan maratoonikisassa. Yli kahdentoista tunnin urakka tuomaripallilla tuntui täydeltä työltä, Jone totesi päivän päätteeksi. Uusi ykköstuomarimme sai kisan jälkeen kehuja selkeistä tuomioista ja sotilaallisesta äänen käytöstä.

Linkki tuloksiin: http://www.suomenvoimanostoliitto.fi/SM_2007/Vaasa/Tulokset1.htm