VUOSI 2007 – JÄLLEEN YKSI PARHAISTA

Jälleen yksi menestyksellinen voimailuvuosi alkaa vääjäämättä taittua historiaan. On aika pysähtyä hetkeksi ja katsoa taakse; mitä tehtiin, mitä saavutettiin ja mitä jäi tavoitteiksi tuleville vuosille. Taakse jäänyt vuosi 2007 oli kieltämättä yksi seuran historian parhaista. Vain edellisenä vuonna pääsimme parempaan saavutukseen voimamaljapisteissä mitattuna. Kulunut vuosi toi seuraan kaksi arvokisamitalistia ja tukun muita hienoja sijoituksia.

Voimamaljan pistelasku meni uusiksi

Voimailuseurojen paremmuutta mittaavan ”Voimamaljan” sijoituksemme oli menneenä vuonna kaikkien aikojen toiseksi paras. Seuramme sijoittui mainiosti seitsemännelle sijalle pistein 212. Erityisesti nuoret nostajamme sekä voimanoston yleisen sarjan Suomen mestaruuskisat tuottivat seurallemme roimasti pisteitä. Aiemmista vuosista poiketen myös kansallisen kisan järjestämisestä sai pisteitä eli sitä kautta kartutimme normaalilla järjestelymäärällä pistepottiamme 60 pisteellä. Pistemetsästys sai muutaman kärkiseuran osalta farssin piirteitä, kun joukkuekisan jälkeiseen pistetilanteeseen koetettiin vaikuttaa vielä järjestämällä ”pikana” useita pieniä kansallisia kisoja. Säännöt tarvitsevat selkeästi tarkentamista. Kansainvälisistä kisoista ei enää jaettu tuplapisteitä kuten aiemmin.

Kotimaan kisakaruselli

Suomen mestaruuskisojen saalis on mainio. Seuramme saavutti kaikkiaan kymmenen (10) SM-mitalia. Neljä mitaleista tuli yleisen sarjan edustajille, neljä junioreille ja kaksi veteraaneille. Kultaa kauhottiin kahdesti, hopeaan ylsi viisi urheilijaa ja pronssille kurkotti kolme nostajaamme. Moniko muu Kainuulainen urheiluseura ylsi vastaavaan kuluneella kaudella? Kun tähän lisätään vielä seuran edustajien tekemät 23 piirinennätystä, niin voidaan todeta perisuomalaiseen tyyliin, että ”hyvää yritettiin, mutta minkäs teet kun Kaarlon pintaan pukkaa!”.
Nuorten ja veteraanien penkkipunnerrukseen Tampereella osallistui seurastamme neljä nostajaa, joista kolme kilpaili nuorten sarjoissa. Vuoden ensimmäisistä mitaleistamme vastasivat juniorit Erno Paavola sekä Tommi Korhonen. Paavolalla on nyt edessä vaihto yleiseen sarjaan, mutta se luultavasti vain lisää miehen harjoitteluintoa. Penkkipunnerruksen osalta Paavolan saappaita siirtyy paikkaamaan Lauri Kemppainen, jonka odotetaan pääsevän ennätysrautoihin käsiksi jo vuoden alussa.

Seuraavaksi olivat tulessa yleisen sarjan voimanostajat. Äänekosken saldo koostui Virpi Kehäsen ja Jouni Kvistin kultamitaleista sekä Helena Kvistin pronssista. Yleisen sarjan mitalit ovat entistä tiukemmassa koventuneen kilpailun vuoksi. Smuran Mika jäi tavoistaan poiketen ilman mitalia, mutta sijoittui kuitenkin kovassa joukossa hienosti neljänneksi. Toinen vakiomitalistimme Kyösti Kehänen jäi ilman tulosta eikä ole sen koomin enää lavalle noussutkaan. Juniorit ja veteraanit kisailivat voimanostossa aiemmin totutusta poiketen eri aikoina. Juniorit matkustivat jälleen Tampereelle. Upeasti nostanut nelikkomme Tuomas Tolvanen, Jani Korhonen, Pekka Tervo ja Erno Paavola toivat kaksi mitalia ja kaksi täpärää neljättä sijaa. Hopeamitalit ripustettiin Jani ”Vetokone” Korhosen ja Tuomas ”Tumppi” Tolvasen kauloihin, joista Tolvanen kisasi ensimmäistä vuottaan alle 20-vuotiaiden sarjassa.

Yleisen sarjan penkkipunnerruskisat järjesti piskuinen Tuusniemi Kuopiolaisten suosiollisella avustuksella. Saimme penkkareihin nelinkertaisen määrän edustajiamme edelliseen vuoteen verrattuna. Tuolloinhan kisailijoiden niukkuus johtui lähinnä kisamatkan pituudesta, sillä kisat pidettiin Ahvenanmaalla. Tällä kertaa ainoa mitalistimme neljän edustajamme joukosta oli Asko Sirviö. Sirviö saavutti ties monennen mitalinsa SM-tasolla ja tällä kertaa väri oli pronssinen.

Veteraanien voimanostokisojen saldo oli kaksi hopeaa. Koukkupolvemme Jari ”Nestori” Niskanen ja Jarkko ”Raudan takoja” Heikkinen saalistivat rankalta kisareissultaan hyvän pistepotin. Nämä kisat olivat muuten historian pisimmät. Nostajia oli paljon ja päivät venyivät ultrapitkiksi. Tulevalla kaudella 2008 humppakerhon ikään pääsevät Niskasen ja Heikkisen lisäksi myös Janne ”Diesel” Väänänen ja Asko ”Hirviö” Sirviö. Toivottavasti mahdollisimman usea edellä mainituista nousee myös SM-lavalle, sillä terveinä ollessaan jokainen omaa mahdollisuuden nousta mitaleille.

Loppuvuosi toi tullessaan tukun takaiskuja. Lukuisat loukkaantumiset estivät seuraa pitkästä aikaa lähettämästä edustusta Hämeenlinnan joukkue SM-kisoihin. Lisäksi lonkkavamma esti Jouni Kvistin osallistumisen MM-kisoihin. Parantuminen on kuitenkin hyvässä vauhdissa ja treenikaverit ovat jo useita sössömunkki-kahvia köyhempiä. Kyösti Kehänen kärsii monenlaisista vaivoista, eikä motivaatiokaan sen vuoksi ole korkeimmillaan. Mika Smura on ollut pitkään jonossa polvileikkaukseen. Hänen koulunsa on nyt kuitenkin kunnialla päätöksessä ja paluu kotikonnuille on tosiasia. Kvistin Markuksen hyvä kehitysputki sai jo vuosi sitten kolauksen olkapäävamman muodossa. Operaatio on takana, mutta uusia vaivoja ilmaantui pian treenin hädin tuskin päästyä käyntiin. Olkapäävaivan kanssa kamppaili myös Jari Niskanen. Niskasen tähtäin on kuitenkin kohdistettu voimanostokisoihin ja napakymppejä on syytä odottaa.

Kolme Visalaista maajoukkueessa

Kolme seuramme nostajaa puki kuluneena vuotena sinivalkoisen maajoukkueasun ylleen. Menestys oli kaikkien aikojen parhaasta päästä. Virpi Kehänen ja Jouni Kvist tekivät sen, mitä heiltä odotettiin. Virpi nosti Puolan Euroopan mestaruuskisoissa kultaa ja sijoittui Itävallan MM-kisoissa neljänneksi. Jone puolestaan nappasi Puolan Koscianissa hopeaa pitkän uransa tähänastiseksi huipennukseksi. Tuomas Tolvanen osallistui nuorten MM-kisoihin, mutta kisareissu meni pahasti pieleen. Suihkukomennuksesta sisuuntunut Tuomas nosti kuitenkin viikkoa myöhemmin Kalottiottelussa ennätyksensä. Pieni seuramme jatkaa laadukkaan ja lahjakkaan urheilijakaartin tukemista niin harrastus- kuin kilpailumielessä jatkossakin. Nuorukaisistamme on pikkuhiljaa kasvamassa tulevaisuuden maajoukkue-edustajia ja kokeneempien nostajien yhtenä tehtävänä on ohjata ja opastaa heitä niin salilla kuin sen ulkopuolellakin – ”keppiäkään tarvittaessa säästämättä”.

Talkootyö voimissaan

Seuran kotisivut ovat muodostuneet entistä merkittävämmäksi tiedotuskanavaksi. Timo Salmisen tekemät ja ylläpitämät sivut ovat kasvattaneet kävijämääriään tasaisesti koko vuoden ajan. Yksittäisiä kävijöitä seuran sivustoilla on ollut kuukausittain keskimäärin 700 ja kokonaiskävijämäärä vajaa 1300. Kävijätilastoissa selvinä piikkeinä erottuivat menneellä kaudella huhti- sekä marraskuu. Kävijäryntäys ei liene sattumaa, sillä tuolloin pidettiin voimanoston EM- sekä MM-kilpailut joiden eteneminen omien edustajiemme osalta uutisoitiin sivuillamme reaaliaikaisesti. Muun muassa tästä syystä seuran tiedotustoiminta on kerännyt huomiota mukavasti sekä voimailupiireissä että paikallismediassa.

Järjestimme kauden aikana jo perinteeksi muodostuneen määrän kisoja (5). Erityismaininnan ansaitsee rantapenkkarit, joka näyttää vuosi vuodelta kasvavan suurempiin mittakaavoihin. Penkkareiden kisapäivä näytti kesästämme valitettavasti ns. Esterin puolen, mutta se ei tuntunut vaikuttavan nostajien mielialoihin. Palaute oli positiivisen kannustava. Mitään näistä kisoista ei olisi taaskaan järjestetty ilman vapaaehtoisen talkooväen panosta. Koko seuran puolesta haluamme esittää vielä kerran parhaat kiitokset kaikille seuran toimintaan osallistuneille, sekä VAHVAA JA MENESTYKSELLISTÄ UUTTA VUOTTA 2008