Piinapenkissä Mika Smura

Kuka olet?

Mika Smura. 37-vuotias palomies/vs. paloesimies Kajaanista. Perheeseeni kuuluu vaimoni sekä kolme lastamme, joista vanhin on jo lentänyt pesästä. Lisäksi meillä on kaksi karvaista ystävää; koira ja kani.

Minkälainen olet luonteeltasi?

Riippuu hiukan tilanteesta… Yleensä melko rauhallinen ja sopuisa. Tarvittaessa kyllä lämpenen nopeastikin. Tekemisissäni olen yleensä melko tarkka. Mielestäni asiat kannattaa suunnitella ja tehdä kunnolla jos toimeen tarttuu. Saan työssäni olla paljon erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja pärjään hyvin heidän kanssaan ja tykkään olla avuksi.

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?

Ihan perusjutut joista perhe menee kaiken edelle. Tärkeitä ovat tietysti myös terveys, työ, ystävät ja harrastukset.

Kerrotko urheilutaustastasi? Mitä olet harrastanut voimanoston lisäksi?

Olen harrastanut kilpailumielessä yleisurheilua, hiihtoa, jääkiekkoa ja jalkapalloa junnuna. Yleisurheilussa olen kuulunut maajoukkuevalmennusryhmiin keihäänheitossa. Kiekon- ja moukarinheitosta olen saanut palkintokaappiin 4 SM mitalia joukkuekilpailuista. Urheilukipinän syttymisestä voidaan syyttää isääni Jukkaa.

Miten tulit löytäneeksi voimanoston? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko nyt on treeniä takana?

Muistan kuulleeni lajista ensi kerran 16-vuotiaana Jokioisilla treenatessani voimaa heittolajeja varten. ”Vanhat patut” katsoivat että minulla olisi edellytyksiä pärjätä voimanostokisoissa. Nostin tuolloin ilman mitään varusteita 170 – 100 – 200 tuloksia vuoden treenattuani. Voimanoston aloitin kuitenkin vasta 21-vuotiaana Kajaanissa yleisurheilun hiipuessa jatkuviin vammoihin. Sain lajista tietoa Hiltusen Juhalta, jonka rohkaisemana otin yhteyttä Niskasen Jariin. Olen siis vääntänyt punttia yli 20 vuotta, joista n. 16 vuotta voimanostoa.

Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?

Tällä hetkellä treeni on sellaista himputtelua ja polven kuntoutusta leikkauksen jälkeen. Yleisesti ottaen olen aina treenannut tosi paljon ja kovaa. Kovimmillaan olen treenannut 6 kertaa viikossa punttia ja esim. vetoa 2 kertaa/vko. Perustreenikiertoon olen ottanut yleensä kaikki lajit läpi kerran viikkoon ja muut himputtelut ja aerobiset päälle. En ole oppinut nykyisiä hienouksia ja ”Amerikan ihmeitä”. Kaikki on perustunut kovaan perustreeniin, johon ehkä eniten on vaikuttanut Virtasen Jarmon antama opastus Visan voimanostoleireillä.

Onko harjoittelusi muuttunut vuosien varrella?

Lähtiessäni opiskelemaan paloalalle lisäsin paljon aerobista liikuntaa ja samalla vaihdoin sarjaa 110:sta satasiin. Oli mukavaa nähdä etteivät tulokset paljon tippuneet sarjanvaihdon takia. Punttitreenien laatua olen pyrkinyt parantamaan määrän kustannuksella.

Treenaatko systemaattisesti ja onko sinulla valmentajaa? Kuka suunnittelee ohjelmasi?

Olen tehnyt itse ohjelmani alusta asti. Vinkkejä olen saanut monelta vahvalta ”jässikältä” (Virtanen, J Niskanen, A Sirviö, J Hiltunen, J Kvist…). Kilpailuihin olen treenannut aina systemaattisesti ja olen pyrkinyt pysymään suunnitelmassa.

Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa? Milloin tämä tapahtui? Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?

220+130+260=610 kg. Eka kisat oli Sotkamossa Tk:n salilla 26.9.1992. Yritin oppia tuosta kisasta mahdollisimman paljon seuraamalla muiden työskentelyä lavalla ja lämmittelypuolella. Mieleen jäi Kehäsen Kyöstin penkkisuoritus jossa aloituspainot 150 kg nousivat vasta viimeisellä hyväksytysti. Köpä otti tuon raudan lämmittelypuolella myös kisanostojen välillä, joten voidaan sanoa että viides kerta toden sanoo. Omista suorituksista jäi mieleen kyykyn aloitus johon oli kuormattu virheellisesti 190 kg kahdensadan sijaan. Levynvaihtajalta oli unohtunut 10 kg toiselta puolelta pois. Nosto oli kevyt mutta vaappuva, mutta sain uusia aloituksen 200 kg:sta. Vedosta jäi mukava fiilis kun onnistuin 260 kilosta viimeisellä, ja samalla ”niistin” Niskasta ja muita guruja. Köpälle tosin hävisin tuolloin 2,5 kg.

Oletko kokenut urallasi pettymyksiä?

Kyllä, useita. Kaikki tuloksetta jäämiset ottavat ohimoon varmasti kaikkia nostajia. Eniten harmitti v.-94 nuorten SM kisat, joissa jäin kyykyssä ilman tulosta. Olin ennen kisoja hyvässä kunnossa ja tähtäimessä oli maajoukkuepaikka ja MM kisat. Sairastuminen ennen kisaa vei mahdollisuudet viemäristä alas.

Mikä on lempilajisi? Miksi?

No arvaa! Penkki? No ei, kyllä se on maastaveto. Veto on ollut minulla aina vahva laji. Vedin jo 18-vuotiaana 240 maasta painonnostotreeneillä. Mikäli veto sattuu kulkemaan hyvin, niin sillä voi nousta kaukaakin takaa mitaleille. Näin on myös käynytkin useasti SM kisoissa.

Kuinka säilytät motivaation treenaamaan?

Kyllä kisat ovat tärkein motivaation lähde. Motivaatio säilyi hyvin 15–vuotta kilpailemalla ahkerasti. En halua lähteä kisoihin huonosti valmistautuneena ja huonossa kunnossa. Nyt olen joutunut hölläämään vammojen ja jatko-opintojeni vuoksi. Samalla myös motivaatio on ollut hiukan hukassa.

Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?

Lihashuoltoon vaikuttaa kaikki mitä teet tai jätät tekemättä. Tärkeää on syödä monipuolisesti ja terveellisesti, venytellä, treenata sopivasti ja levätä. Vuorotyöni vuoksi tulee välillä univelkaa, joten nukun paljon aina kun se on mahdollista. Väsyneenä treenikin on puolitehoista. Punttitreenien lomassa otan ”huoltavia” aerobisia treenejä. Nuorempana kävin paljon hieronnassa. Seuran taloudellinen tilanne oli loistava ja muiden nostajien kadehtima, ja mahdollisti mm. hieronnat Visan laskuun.

Noudatatko ruokavaliota ja kuka sen suunnittelee? Kuinka tärkeänä pidät ruokavalion merkitystä?

En noudata ruokavaliota. Pyrin syömään yleisten terveyssuositusten mukaisesti monipuolisesti ja terveellisesti mm. paljon vihanneksia ja kasviksia. Ajatuksena on lähinnä saada paljon terveitä elinvuosia. Treenin jälkeen otan yleensä palautusjuoman. Lisävitamiineja käytän satunnaisesta etenkin vuoden pimeimpään aikaan.

Mitä mieltä olet henkisestä kantista voimanostossa? Minkälainen luonne pitää olla, että pärjää voimanostossa?

Arvioisin että tuloksesta 80 % tulee fysiikasta ja loput korvien välistä. Pitää olla sopivasti hulluutta että voi nostaa suuria painoja. Nostajan täytyy pystyä pitkäjänteiseen työhön, koska tulokset tulevat hitaasti mutta varmasti, mikäli viihtyy raudan parissa.

Missä treenaat? Onko salilla missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?

Nykyisin treenaan Kajaanissa kaupallisella salilla (Body Center). Ennen treenaajia oli paljon ja yhteistyö tiivistä. Nykyisin Kajaanissa ei ole kuin muutama kilpaileva nostaja joista Jone ja Hightower kuuluvat harjoituskavereihini. Treenaan paljon myös itsekseni.

Onko sinulla ”idoleita” tai henkilöitä, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet sinuun nostajaurallasi?

Ei ole varsinaisia idoleita, mutta arvostan suuresti mm. Virtasen Jarmon ja Sirviön Askon saavutuksia. Näiden lisäksi olen saanut neuvoja jo aikaisemmin mainituilta henkilöiltä (Jari, Jussi, Jouni).

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimanostossa ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?

Olen ollut mukana saavuttamassa Visalle yhdeksää joukkue SM mitalia. Henkilökohtaisesti olen ollut SM kisoissa pallilla yleisessä sarjassa 5 kertaa, kolmesti toinen ja kahdesti kolmas. PM kisoista olen saavuttanut hopean ja 2 pronssia. Lajikohtaiset ennätykseni ovat JK 305, PP 192,5, MN 337,5, YT 812,5 kg. Salituloksista voisin mainita junnuja ja Niskasen Jaria motivoidakseni JK 19*190 kg sekä MN 7*300 kg. Olen myös ”läpyttänyt” Cooperissa 3100m 770 kg YT kunnossa.

Mitkä ovat lähitulevaisuuden tavoitteesi?

Saada paikat kuntoon ja päästä treenaamaan.

Mitkä ovat pitkän tähtäimen tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?

En ole tehnyt suunnitelmia pidemmälle. Toki SM kulta puuttuu kaapista! Itselleni olen luvannut, etten lähde hakemaan tasoitusta vanhuuden tai ylipainon vuoksi. Kisat teemalla mitali kaikille eivät ole minua varten. Jos nousen vielä lavalle, niin teen sen yleisessä sarjassa…

Onko sinulla muita harrastuksia?

On, ehkä liikaakin. Veneily, kalastus, harrastejääkiekko, jääkiekkojunnujen ohjaus, ensiapupäivystys Hokin mestispeleissä jne. Kulutan paljon aikaa lasten harrastusten parissa. Poikani Tuukka on lahjakas jääkiekkomaalivahti ja tyttäreni Marika heppahöperö.

Mitä neuvoja annat aloittelijoille ja mitkä ovat suurimmat virheet mitä voit tehdä?

Treenaa monipuolisesti kaikkia lajeja, näin saat hyvän pohjan myös mahdolliselle nostourallesi. Kysele neuvoa kokeneilta nostajilta, jotka ovat opetelleet monet asiat puolestasi kantapään kautta. Erottele kuitenkin jyvät akanoista äläkä eksy foorumeiden tietopankkeihin. Usko siihen mitä olet tekemässä ja nauti harrastuksestasi. Mielestäni suurin virhe mitä voimanostaja voi tehdä, on se että sortuu kiellettyihin aineisiin. Ole vaikka vähän heikompi kuin muut, mutta rehellisesti!

Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?

Hikistä mutta rentouttavaa kesää kaikille!