Piinapenkissä Kimmo Kaipainen

Kuka olet

Olen Kimmo Kaipainen, 25-vuotias upseeri Kajaanista

Minkälainen olet luonteeltasi?

Olen rauhallinen ja harkitseva, ainakin ajoittain. Kiinnostun uusista asioista nopeasti ja kiinnostavimmat jäävät sitten harrastuksiksi

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?

Perhe ja ystävät. Vapaus valita mitä tekee elämällään

Kerrotko urheilutaustastasi? Mitä olet harrastanut voimanoston lisäksi?

Varsinaista kilpaurheilua en ole harrastanut ennen voimanoston aloittamista. Nuorempana tuli vähän nyrkkeiltyä. Muitakin lajeja olen kokeillut, mutten kehtaa väittää niitä harrastuksiksi. Varusmiespalveluksen jälkeen olen voimanoston ohella ollut kiinnostunut kamppailulajeista. Viimeiseen neljään vuoteen on mahtunut Krav Magan, Brasilian Ju-Jutsun ja Vapaaottelun treenaamista. Kajaanissa ei kyseisiä lajeja treenata, joten piti keksiä jotain muuta. Nyt menossa on Hokutoryu Ju-Jutsun -peruskurssi. Voimanoston lisäksi käydään kaveriporukalla sparraamassa pysty- ja matto-ottelua silloin kun aikaa riittää.

Miten tulit löytäneeksi voimanoston? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko nyt on treeniä takana?

Löysin voimanoston varusmiespalveluksen jälkeen kun jäin sopimussotilaaksi Kainuun Prikaatiin. Kyseisen yksikön päällikkönä tuolloin oli Jouni Kvist. Jouni taas valmensi Vähäraution Pekkaa, joka oli valmistautumassa nuorten voimanoston SM-kisoihin. Pekkaan olin tutustunut jo varusmiespalveluksen aikana, palvelimme nimittäin käytännössä koko varusmiesajan samassa joukkueessa. Ensimmäinen ”kisa” kokemukseni olikin Pekan huoltaminen vuoden 2004 junnujen SM-kisoissa. Siinä se ajatus omastakin kilpailemisesta pikku hiljaa heräsi, kun treeniseura löytyi vähän niin kuin itsestään. Aloitin voimanostotyylisen harjoittelun 21-vuotiaana. Olen siis voimanostoa ajatellen myöhäisherännäinen

Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?

Tällä hetkellä treenaan (työn asettamissa rajoissa) voimanostoa 3-4 kertaa viikossa ja
2 kertaa viikossa Hokutoryu Ju-Jutsua. Lisäksi välillä tulee palauttavana liikuntana omia pysty- ja mattosparritreenejä kavereiden kanssa. Viimeisen pari vuotta kyykyn ja vedon harjoittelu on ollut vähän heitteillä. Nyt koulusta valmistumisen jälkeen aikaa harjoitteluun on vähän enemmän ja kaikki voimanoston osa-alueet on taas saatu mukaan ohjelmaan. Tällä hetkellä treenaan penkkiä Patrik Nymanin Prilepin ohjelmalla, vedossa ja kyykyssä kokeilussa on Jarmo Virtasen ohjelman variaatio. WSB-tyyppinen harjoittelu ei nyt kiinnosta

Onko harjoittelusi muuttunut vuosien varrella?

Kyllä, 2004 lähtien 2006 alkuvuoteen asti mentiin aika pitkälti pelkällä kuntosaliharjoittelulla. 2006 vuoden jälkeen harjoittelu on monipuolistunut, jo aikaisemmin mainitsemieni kamppailulajien ansiosta. Nyt tähdätään taas enemmän voimanoston suuntaan

Treenaatko systemaattisesti ja onko sinulla valmentajaa? Kuka suunnittelee ohjelmasi?

Treenini voisi olla systemaattisempaa ja siihen suuntaan yritän koko ajan mennä. Varsinaista valmentajaa minulla ei ole, mutta suuresta osasta voimanostoon liittyvistä treenijutuista tulee puhuttua Kvistin Jounin kanssa. Ohjelmani suunnittelen pääosin itse, tosin ne ovat yleensä jonkun muun ohjelman tai harjoittelufilosofian pohjalta työstettyjä. En siis edes yritä keksiä pyörää uudestaan

Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa? Milloin tämä tapahtui?

Kilpailin ensimmäisen kerran 2005 tarkoituksena ylittää tulosraja nuorten SM-kisoja ajatellen. Yhteistulokseni kisassa oli 550,5kg, joka koostui 210,0kg kyykystä, 120,0kg penkistä ja 215,0kg vedosta

Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?

Hyvät. Vain oma heikkous jäi harmittamaan

Oletko kokenut urallasi pettymyksiä?

En varsinaisesti

Mikä on lempilajisi? Miksi?

Penkki, koska se on heikoimmassa jamassa. Aikaisemmat olkapäävaivat ovat nyt kadonneet ja olen jo jonkin aikaa pystynyt treenaamaan penkkiä vaivatta. Mikä parasta, olen jopa kehittynyt. Toivo elää

Kuinka säilytät motivaation treenaamaan?

Monipuolisella treenillä. Tällä hetkellä en pystyisi keskittymään pelkästään voimanostoon, vaikka se ”päälaji” onkin. Kamppailulajit vetävät kovasti puoleensa ja ne tulen jatkossakin sisällyttämään harjoitteluuni.

Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?

Tällä hetkellä lihashuoltona toimii ”palauttava” kamppailu-urheilu. Venyttely ja hieronnat ovat jääneet vähille. Myös levon määrää olisi lisättävä, mutta asunnon remontointi ja työt vaativat veronsa

Noudatatko ruokavaliota ja kuka sen suunnittelee? Kuinka tärkeänä pidät ruokavalion merkitystä?

Yritän syödä terveellisesti. Pyrin välttämään tyydyttynyttä rasvaa, jalostettuja ”vaaleita” jauhotuotteita ja sokereita. Ulkona tulee tällä hetkellä syötyä vähän liian paljon. Tilanne korjaantunee siinä vaiheessa kun saan remontin niin valmiiksi, että saan keittiööni hellan. En varsinaisesti suunnittele ruokavaliotani etukäteen. Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa tavoitteellisesti harjoittelevan urheilijan harjoittelussa

Mitä mieltä olet henkisestä kantista voimanostossa? Minkälainen luonne pitää olla, että pärjää voimanostossa?

Uskon, että voimanostossa pärjää pitkäjänteinen ja kärsivällinen luonne. Laillista oikotietä menestykseen ei ole. Harjoittelua ohjaavan pitkäjänteisyyden lisäksi
kisatilanteessa korostuu keskittymiskyky ja ”henkinen kantti”, eli kyky toimia omilla rajoillaan

Missä treenaat? Onko salilla missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?

Treenaan sekä työpaikan salilla että eräällä Kajaanin kaupallisista saleista. Salilla treenaa monien muiden lisäksi muutamia voimanostoa harrastavia ja ryhmähenki on hyvä. Raskaimmat treenit yritän sovittaa yhteen Jounin ja Helenan kanssa, jotta varmistaminen ja toisaalta ”tuomarointi” järjestyy.

Onko sinulla idoleita tai henkilöitä, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet sinuun nostajaurallasi?

Varsinaisia idoleita minulla ei ole. Yksittäisistä henkilöistä suurin vaikutus on ollut ja on Kvistin Jounilla. Ihan jo siitäkin syystä, etten varmasti olisi voimanostossa ikinä kilpaillut ilman Jounin myötävaikutusta.

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimanostossa ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?

Parhaat saavutukset ja tulokset ovat vielä saavuttamatta.

Mitkä ovat lähitulevaisuuden tavoitteesi?

Aloittaa kilpaileminen uudelleen ja tehdä SM-kisoihin vaadittava tulosraja. Tosin jälkimmäisen tavoitteen suhteen täytyy tässä vaiheessa venyttää käsite ”lähitulevaisuus” äärimmilleen.

Mitkä ovat pitkän tähtäimen tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?

Pitkän tähtäimen tavoitteena voisi olla vaikkapa yleisen sarjan SM-kisoissa nostaminen. Tietysti myös paikkaa Visan joukkue-SM joukkueessa voisi jossain vaiheessa hätyytellä.

Onko sinulla muita harrastuksia?

Edellä mainittujen kamppailujuttujen lisäksi harrastan tällä hetkellä remontointia, metsästystä ja laitesukellusta. Tosin ensiksi mainittu on tänä vuonna vahvasti häirinnyt kaikkea muuta.

Mitä neuvoja annat aloittelijoille ja mitkä ovat suurimmat virheet mitä voit tehdä?

Toistan tässä vaiheessa kaikki kliseet. Hakeudu mahdollisuuksien rajoissa kokeneempien seuraan, jotta tekniikat ja harjoittelu saadaan kokonaisuutena kuntoon. Aloittelija hyötynee eniten monipuolisesta perusvoima-harjoittelusta. Vähennä penkkipunnerrus ja maksimikokeilut vähintään puoleen

Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta