Ruskanostot Sotkamossa

Kansallinen voimanostokilpailu (Ruskanostot) keräsi liki parikymmenpäisen nostajajoukon Sotkamon terveyskeskuksen voimailutilaan lauantaina 10.10.2009. Nostajia oli saapunut Kajaanista, Kuusamosta, Oulunsalosta, Savonlinnasta, Kuopiosta ja Outokummusta. Isäntäseura oli mukana seitsemän nostajan voimin.

Paavola näytti taivaan merkit

Kisojen kovimmat raudat nosti Arttu Soininen. Raamikas kuopiolainen kasasi 750 kilon yhteistuloksen. Kuusamon Asko Keränen onnistui ylittämään miesten SM-kisojen tulosrajan 570 kilollaan. Kuohun Antero Juntunen paranteli kyykyn ja vedon piiriennätyksiä. Visan Jani Korhonen pääsi ensimmäistä kertaa urallaan yli 700 kilon yhteistulokseen (702,5kg). Kisan selkeästi paras nostaja oli Visan Erno Paavola, joka teki ennätyksensä kaikissa nostomuodoissa. Yhteistulosennätys 712,5 kiloa koostui 260 kilon jalkakyykystä, 202,5 kilon penkkipunnerruksesta ja 250 kilon maastanostosta. Paavolan penkkitulos on uusi miesten Kainuun piirin ennätys. Kisan kovin penkkisonni oli Visan tervaskanto Jari Niskanen, joka teki myös ennätyksensä 227,5 kilon rautojen ojennuttua helposti suorille käsille.

Visalaiset vakuuttivat

Tuomas Tolvanen (75kg) teki onnistuneen paluun armeijavuoden jälkeen nostolavoille. Lyhyehköllä valmistautumiselle Tolvanen sai kasaan kelvollisen 595 kilon yhteistuloksen, mikä oikeuttaa Tuomaksen osallistumaan ensi vuoden SM-kisoihin.

Erno Paavolan (82,5kg) saldo oli seitsemän onnistunutta nostoa. Kyykyn epävarman aloituksen jälkeen taululla nähtiin vain valkoisia valoja. Reilusti alipainoisena uudessa sarjassaan kisannut Paavola tulee parantamaan tulostaan rajusti tulevissa kisoissa. Varsinkin penkkipunnerrus on nytkähtänyt ison askeleen eteenpäin.

Mikko Rusanen (82,5kg) paranteli ennätyksiään tasaisessa järjestyksessä. Samalla omissa nimissä olleet veteraanien piiriennätykset saivat jälleen kerran kyytiä. Kovalla harjoittelulla Mikko tulee olemaan potentiaalinen nimi kevään veteraanien SM-kisojen mitalikamppailuissa.

Jani Korhonen (100kg) olisi päässyt helposti normaaliin 90-kilon painoluokkaan, mutta päätti ottaa kisan rennosti tunnustellen. Hieman kevyemmällä treenillä kesän ajan ollut Jani taisi yllättyä hieman itsekin kunnostaan. Kyykyn ennätysyritys epäonnistui hienoisesti, penkissä saatiin pitkästä aikaa kaksi onnistunutta nostoa ja maastaveto oli tunnetusti Janin bravuurilaji.

Jari Niskanen (110kg) testasi kisassa vain penkkikuntoaan jättäen vedon ja kyykyn tehot mitattavaksi seurajoukkueiden SM-kisoihin. Kunto olikin mainio ja Jari otti seuran penkin ykköstykin viitan harteilleen ennätyksellään (227,5kg). Nostoon näytti sivusta katsottuna jääneen varaakin.

Pasi Kähkönen (125+) ei saanut aivan parastaan irti. Jalkakyykyssä oli ongelmia syvyyksien kanssa. Penkissä oma ennätys 170 kiloa jäi loppuojennusta vajaaksi. Kesän loukkaantumiset ovat syöneet parhaat tehot maastanostosta ja siinäkin jäätiin aloituspainoihin.

Voimanosto kiinnostaa nuoria

Kisassa tehtiin useita Kainuun piirin ennätyksiä. Ilahduttavaa oli nuorten kilpailijoiden mukaan tulo. Erityisesti Kuusamossa ja Kajaanissa on tällä hetkellä hyvä draivi nuorten nostajien osalta.

Seuraava tavoite Visalla on 14.-15.11.2009 Salossa järjestettävät seurajoukkueiden SM-kisat.