Visa neljän vahvan edustajan voimin kauden kansalliseen päätapahtumaan

Sotkamon Visa marssittaa Äänekosken Huiman kokeneen kisakoneiston järjestämään voimanoston SM-kisaan neljä kovaa nostajaa.

Paremman puolen kunniaa ylläpitää Helena Kvist (N60kg), joka kohtaa 15 vuoden tauon jälkeen hallitsevan Euroopan mestarin Mervi Rantamäen. Tilastojen valossa hallitseva mestari on omalla tasollaan, mutta samalle sataluvulle kisassa tullaan päätymään, mikäli se on Helenasta kiinni. Helenalle on alla ehyt harjoituskausi ja Kari Kurkon treenimetodeilla kisaan valmistautunut Helena pyrkii parantamaan ennätyksiään kaikissa lajeissa ja pääsemään EM-joukkueeseen.

”Tähän kisaan on panostettu paljon ja odotukset ovat sen mukaiset” – kertoi Helena tunnelmiaan kisan aattona. Miesten sarjaan 82,5kiloa saadaan kaksi nostajaa. Alipainoisena kisassa nostava Erno Paavola tykitti seurajoukkueiden sm-kisoissa uudelle sataluvulle. 720 kilon tilastotulos nosti Ernon ranking-listan kolmannelle sijalle. Tilaston kärjessä on kokenut Jouni Kvist 820 kilon tilastolla.

Erno on testannut tämän vuoden puolella myös Kari Kurkon treenisysteemiä. Se toi Ernon aiempaan valmistautumiseen radikaalin muutoksen, jonka tuloksista ei välttämättä nautita täysin vielä tässä kisassa vaan vasta tulevina vuosina. Ernon valmistautumista häiritsee kisakauden harjoituksessa tapahtunut selän revähdys, joka hankaloitti valmistautumistreenien toteutusta.

”En ole päässyt aivan sinuiksi uuden systeemin kanssa, vaikka ohjelma sujui pääasiassa hyvin ja suunnitelmien mukaan” – analysoi Erno valmistautumistaan. ”Tavoitteena on parantaa henkilökohtaisia ennätyksiä jokaisessa lajissa ja ottaa mitali” – päättää Paavola tuntemuksensa vastoinkäymisistä huolimatta.

Jouni Kvistillä on alla hyvä voima- ja kisaan valmistava kausi. Kovimpien kilpakumppaneiden karattua sarjasta parhaan tsempin luulisi katoavan, mutta turha luulo. ”Lähden tekemään omaa kisaa. Tiedän olevani hyvässä kunnossa, enkä käy varmistelemaan mitään. Minulla on kaikki edellytykset parantaa ennätystäni ja sitä kohti pyrin 110%:sti” – kertoo Jouni tunnelmistaan.

Miesten 125 kiloissa on luvassa kova taistelu. Tilastokärkenä on Oulun Raimo Lumijärvi, joka tekee paluun kahden vuoden hiljaiselon jälkeen. Kisan musta hevonen on Lahden nuori Juuso Martikainen. Visan Markus Kvist on tilastoissa kuudennella sijalla. Lumijärven takana kuusi seuraavaa urhoa ovat tilastossa 34kilon sisällä. Mitä tahansa voi siis tapahtua. Markuksella on pitkästä aikaa alla ehyt treenikausi. Kari Kurkon maltillisella ohjelmapohjalla kisaan valmistautunut Markus saattaa nousta tilastossa jopa mitalin syrjään kiinni. ”Lähden parantamaan ennätyksiäni. Harjoituskausi on sujunut hyvin” – toteaa salaperäinen Muhoksen jätti.

Harjoittelu on vaatinut myös veronsa. Virpi Kehäsen sitkeä selkävaiva ei ole ottanut parantuakseen, eikä vuoden 2007 Euroopan mestaria nähdä Äänekoskella. Sama kohtalo on työtapaturman vuoksi sivussa olevalla vuoden 2009 kuusseiskan Suomen mestarilla Asko Sirviöllä.

Voimanoston Suomen mestaruuksista nostetaan 27.-28.2.2010 Äänekoskella.