Piinapenkissä Raimo Kaattari

Veteraanien MM-penkkipunnerruksen jälkimainingeissa moni on ihmetellyt mikä tämä tuore maailman mestari on oikein miehiään. Yleisön tiedonjanoa helpottaaksemme, ruuvasimme miehen tiukasti piinapenkkiin ja puristimme esiin läjän vastauksia alla oleviin kysymyksiin, olkaa hyvät:

1. Kuka olet? Kerro itsestäsi ja läheisistäsi
Raimo Kaattari syntymävuosi 1970. Sotkamoon muutin alkukesästä 2008 ja kotoisin olen oulun kuppeesta haukiputtaalta. Perheeseeni kuuluu rakas vaimoni Anna-Maarit ja rakkaat tyttäret Petra-Annika 9v ja Tiia-Noora 7v. Tämän lisäksi perheestäni löytyy talonvahti Rampo-koira.

2. Minkälainen olet luonteeltasi?
Olen perusrauhallinen ja rehti suomalainen mies, joka puhuu ja pussaakin.

3. Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?
Perhe, terveys, rehellisyys ja oikeudenmukaisuus.

4. Kerrotko urheilutaustastasi? Mitä olet harrastanut voimanoston lisäksi?
Kaukalopalloa tuli pelailtua tuossa 80-90lukujen vaihteessa jokunen vuosi haukiputaalla Sisu-Teamissa. Tahkottiin menestyksellä kakkosdivaria ja karsittiimpa joskus yköseenkin, mutta mun taidoilla kakkosdivarissakin oli jo haastetta ihan riittämiin… 😉

5. Miten tulit löytäneeksi voimanoston? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko nyt on treeniä takana?
Itse voimanoston löysin vasta aikuisiällä. Salilla olen viettänyt aikaani ihan naperosta asti köysissä ja renkaissa roikkuen, sekä trampoliinilla hyppien. Nyt jo edesmennyt isäni toimi nimittäin haukiputaan ammattikoululla talkkarina ja talkkarin poikana mulla ja kavereilla oli ”vapaa pääsy” koulun salille. Siellä sitä kylän muiden tenavien kanssa vietettiin ilta jos toinenkin ja voimat karttu melkein huomaamatta.

Penkkitreeniin sain kimmokkeen neljän veljeksen veljessarjan nuorimpana isoveljeni Joukon avittamana. Jouko nosteli mua kuus vuotta vanhempana mielestäni kunnioitettavia rautoja penkistä ja kilpailuhenkisenä päätin pienessä mielessäni vielä joskus päihittää hänet. Samoihin rautoihin ylsin sitten 15-vuotiaana ja 55-kiloisena pojanloppina, kun nostin salipenkkinä kunnioitettavat 125kg. Tuon ”haamurajan” saavuttaminen on piirtynyt mieleeni lähtemättömästi. Sen jälkeen aika kului kaukalopallon parissa, kunnes vuosina 98-99 työskennellessäni Kiinassa puolen vuoden ajan löysin saliharjoittelun uudestaan.

6. Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?
Treenini on pitkäkestoista ja hyvin keskittynyttä. Treenisarjoja on paljon ja raudat raskaita. Treenaan joskus jostain voimailuaiheisesta artikkelista lukemani perusteella, eli jos haluat penkata paljon, tulee sinun penkata paljon! Arvostan raakaa perustreeniä yli kaiken!

7. Onko harjoittelusi muuttunut vuosien varrella?
Harjoitteluni on säilynyt suurin piirtein samana. Kehittymistä on tapahtunut lähinnä parantuneena oman kehon kuunteluna, muutaman jääräpäisyydestäni johtuneen loukkaantumisen takia.

8. Treenaatko systemaattisesti ja onko sinulla valmentajaa? Kuka suunnittelee ohjelmasi?
Valmentajaa mulla ei ole ja vuorotyötä tekevänä reenaan vähän ”milloin sattuu”. Pyrin reenaamaan pääsääntöisesti noin 3-4päivän välein, mutta perusajatuksena on kirkkaana mielessä, että pidän mielelläni yhden välipäivän liikaa, kuin liian vähän. Palautumista arvostetaan yleensäkin liian vähän ja näin iän karttuessa sen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa!!! Reeniohjelmani on mulla kirkkaana mielessä ja tarpeen mukaan kevennän sitä tietyin väliajoin kehoni tuntemusten mukaan. Alunperin se lienee Bulgarialaisten painonnostajien ohjelma jostain kultaiselta 80-luvulta…

9. Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa? Milloin tämä tapahtui?
Elettiin muistaakseni vuoden 2000 marraskuuta ja tulos 120kg, sarjaan alle -56kg.

10. Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?
Kisoita jäi kova nälkä, sillä lähdin kisoihin tekemään sen vuoden ranking 1-tulosta, siinä kuitenkin epäonnistuessa. Joulukuussa 2000 tein sitten Unto Honkosen muistopenkkareissa vaasassa tuloksen 127,5kg, joka oli tuon sarjan alle -56kg ranking 1-tulos ja tavoite sille vuodelle täyttyi!

11. Oletko kokenut urallasi pettymyksiä?
Pettymyksiä en ole kokenut ja ilman tulosta en ole vielä koskaan jäänyt. Ikävä kyllä uskon senkin päivän vielä joskus koittavan.

12. Mikä on lempilajisi? Miksi?
Mä oon penkkimies, kun se mulla kulkee. Kolmen lajin harrastajia arvostan tosi korkealle jo pelkästään heidän harjoitusmäärienkin takia. Itsestäni ei siihen olisi.

13. Kuinka säilytät motivaation treenaamaan?
Motivaatio säilyy, kun reeni kulkee ja tulokset paranee. Voimanosto ja penkkipunnerrus on siitä kiitollinen laji, että kehitystä tapahtuu vielä veteraaniikäisenäkin. Voimatasoa pystyy nostamaan järkevällä reenillä iästä huolimatta.

14. Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?
Riittävästä levosta pyrin pitämään vuorotyöstä huolimatta kiinni, mutta lihashuolto jää pelottavan vähälle. Minuun voisi melkein soveltaa mottoa ”jumi on voimaa”… 😉

15. Noudatatko ruokavaliota ja kuka sen suunnittelee? Kuinka tärkeänä pidät ruokavalion merkitystä?
Pyrin syömään perusteerveellisesti puhdasta kotiruokaa. Mitään varsinaista ruokavaliota mulla ei ole, mutta ravinnon merkitystä ei voi vähätellä, varsinkaan näin painoluokkakilpailijana, joka joutuu seuraamaan painoaan ainakin tärkeimpänä kisakautenaan. Kovin paljon yli 60-kilon en uskalla painoa päästää nousemaan edes harjoituskaudella, koska tärkeimmät kilpailut kisaan alle 60-kilon sarjassa. Kainuulaisella juureen tehdyllä ruisleivällä ja täysjyväriisillä paino pysyy kurissa!

16. Mitä mieltä olet henkisestä kantista voimanostossa? Minkälainen luonne pitää olla, että pärjää voimanostossa?
Henkinen kantti on TODELLA TÄRKEÄ! Henkisellä kantilla nostetaan ne viimeiset voittoon tarvittavat lisäkilot ja viedään mestaruudet muiden edestä. Mikäli haluat voittaa, niin sinun on uskottava itseesi ja tekemisiisi! Epäröinnille ei pidä antaa valtaa koskaan!!!

17. Missä treenaat? Onko salilla missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?
Reenaan sotkamon TK:n alakerran salilla ja siellä käy todella paljon nostajia. Ilahduttavaa katseltavaa salilla urheilulukion tyttöjen lisäksi on kunnostaan huolta pitävien eläkeläisten kiitettävä määrä. On ilo seurata itsestään huolta pitäviä ihmisiä ikään katsomatta!
Toki siellä reenaa myös suuri osa samanhenkisiä seurakavereita ja meininki on sen mukainen!

18. Onko sinulla idoleita tai henkilöitä, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet sinuun nostajaurallasi?
Olen aina ihaillut vahvoja ihmisiä ja itsekin näin lyhyen läntänä (160cm ja risat kengät jalassa) erityisesti lajeissaan menestyviä pieniä vahvoja ihmisiä. Nimiä mainitakseni Joukot Kaattari ja Ahola. Muistaakseni se oli noista tuo jälkimmäinen joskus jopa Maailman vahvin mies ja toiselta sain kimmokkeen tämän lajin pariin… 🙂

19. Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimanostossa ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?
Paras saavutukseni on EHDOTTOMASTI hiljattain voittamani veteraanien penkkipunnerruksen Maailmanmestaruus, jonka merkitystä on vaikea sanoin kuvailla!

Paras tulokseni on tämän vuoden SM:issä nostamani 162,5kg sarjaan -60kg, sekä sarjan -56kg voimassa oleva Suomen ennätys 150kg, jonka nostin 2002 EM-kisoissa Prahassa voittaen sillä kyseisen sarjan EM-pronssia.

20. Mitkä ovat lähitulevaisuuden tavoitteesi?
Välttyä loukkaantumisilta, pysyä terveenä ja reenata kovaa tulostasoa nostaen. Seuraava ”tosikoitos” käydään Ranskassa lokakuussa veteraanien penkkipunnerruksen Euroopanmestaruuskisoissa, joissa pyrin ottamaan jatkoa tämän vuoden kultaputkelle! (Veteraanien penkki- SM 1, yleinen penkki- SM 1 ja veteraanien penkki- MM 1) Sitä ennen kisataan ainakin rantapenkkareissa hiukassa toivon mukaan tuloksia parannellen… 😉

21. Mitkä ovat pitkän tähtäimen tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?
Vielä toteutumaton ”haamuraja” mikä mulla on mieleeni piirtynyt on nostaa 3*oma paino, mikä tarkottaisi toteutuessaan 180kg:n nostoa -60kilon sarjaan. Tuo tavoite ajaa mua eteenpäin ja vähintään kaks ja puoli kiloa kerrallaan sitä kohti edetään, vaikka matka pitkältä tuntuukin… ;-))
Saavutusten osalta uskallan sanoa, että minun valtakausi on alkanut!!!

22. Onko sinulla muita harrastuksia?
Kalastus ja kaikenlainen luonnossa liikkuminen. Talvella mettäsuksilla ja moottorikelkalla liikkuen ja kesällä sitten rinkka selässä. Vielä ku sais veneen tuohon omaan rantaan hommattua, niin pääsis kesälläkin kokeileen pirttijärven kuhien syöntihaluja.

23. Mitä neuvoja annat aloittelijoille ja mitkä ovat suurimmat virheet mitä voit tehdä?
Harjoita liikuntaa lajista riippumatta, mutta sitten kun alat / haluat erikoistua johonkin tiettyyn lajiin, niin pyydä kokeneempien apua! Heiltä löytyy tietoa ja taitoa ja mielellään he lajia rakastavina ihmisinä sitä tietoa jakavat ja auttavat uusia lajin pariin pyrkiviä eteenpäin. Minuakin uskaltaa tulla niin salilla, kuin salin ulkopuolellakin nykäisemään hiasta ja keskustelemaan aiheesta, kuin aiheesta. Sotkamossa on tilaa vielä monelle tulevalle mestarille!!! Älä suotta hakkaa päätäsi yksinään harjoitussalin seinään, sillä jo monet ennen sinua ovat niin tehneet… ;-D

24. Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?
Sotkamossa on aivan uskomattoman hyvät puitteet niin voimanoston, kuin muidenkin lajien harrastamiseen, joten ei muuta kuin leuka pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä, vai miten se oli… ;-))