TUL mestaruuksista kisattiin Sotkamossa

Kaukana ovat parhaat päivät TUL:n mestaruuskisoista, jolloin tapahtuma kamppaili tasaväkisesti osanottajamäärässä jopa SM-kilpailujen kanssa. Lauantaina Sotkamossa järjestettyyn avoimeen kisaan saapui paikalle vain yksitoista nostajaa kuudesta eri seurasta. Osanottaja pula ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa, vaan pääsimme ihailemaan hyvistä kamppailuista viimeisiin maastanostoihin saakka.

Naisten sarjassa järjestävän seuran Helena Kvist teki kilpailun puutteesta huolimatta hyvän 390 kilon yhteistuloksen. Kyykyn ja penkin jäätyä aloituspainoon ryhdistäytyi Helena vedossa nyppäämällä maasta oman ennätyksensä 160 kiloa.

Miesten 75-kiloisissa kävivät Iisalmen nuorukaiset Aleksi Hiltunen ja Roobert Bovellan tiukan kisan mestaruudesta. Bovellan vei kyykyn ja penkin nimiinsä, mutta Hiltunen pääsi kuittaamaan vedossa ohitse päättäväisellä 190 kilon rutistuksellaan.

Mikko Rusanen (82,5kg) paransi jälleen ennätyksiään ja samalla teki kaikissa nostomuodoissa uudet veteraanien piiriennätykset. Kaikki lajit petraantuivat viidellä kilolla aiemmasta. Yhteistulos lähestyy vääjäämättä 600 kiloa, nyt ennätys parani jo 590 kiloon. Tunnollinen harjoittelu tuottaa kilpailu toisensa jälkeen hyvää tulosta Mikon kohdalla ja on vain ajan kysymys, milloin uusi sataluku rikkoutuu.

Ysikympin herruus meni naapuriseuraan Kajaaniin, kun Kuohun Tarmo Lähdesmäki oli myös ennätyskunnossa. Kuuden onnistuneen noston sarjalla Tarmo teki yhteistulosennätyksensä 635 kiloa ja potentiaalia on enempäänkin, kun vain kaikki natsaa kohdalleen.

Satakiloisissa saatiin aikaan kunnon jännitysnäytelmä, joka ratkesi vasta viimeisellä vetokierroksella. Aavasaksan Hannu Hyrkäs jaloitteli kyykyn hyvän kaulan kilpakumppaneihinsa tyylikkäällä 290 kilon nostollaan. Penkillä Visan Jani Korhonen pääsi kahden markan kerhoon ja siirsi Jari Niskasen nimissä olleen 15 vuotta vanhan seuraennätyksen historiaan. Visan Pekka Tervo eteni ennätysnostoillaan kultakamppailuun mukaan, mutta viimeinen 285 kilon veto hyytyi niukasti polven päälle. Pekka paransi rutkasti ennätyksiään päätyen 735 kilon yhteistuloksella pronssille. Hyrkäs veti tarkoilla korotuksillaan 262,5 kiloa, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Jani Korhonen pisti selkälihakset töihin ja runnoi ennätyksensä 285 ylös tiukkaakin tiukemmin. Janille hieno 750 kilon yhteistulos ja mestaruus tiukan kamppailun jälkeen 2,5 kilolla.

Piikissä nostanut Joensuun Panu Ikonen palasi voimanostolavalle pienen tauon jälkeen ja teki päivän isoimmat raudat. 800 kilon yhteistulos oikeutti Panun kisan parhaan nostajan palkinnolle. Kuusamon Panu Räsänen nosti tyylikkäästi hopealle.