Kalottiottelussa urheilujuhlan tuntua

Voimanoston kalottimaaottelu järjestettiin tänään lauantaina Kemissä. Karihaaran Karun järjestämissä kilpailuissa Suomen, Ruotsin ja Norjan kalottimaajoukkueet kilpailivat perinteisesti paremmuudestaan. Sotkamon Visasta mukana olivat Minna Piirainen ja Ville Niskanen, kainuulaisväriä kilpailuihin toi lisäksi Kajaanin Kuohun Olli Törrönen.

Kyykyssä epäonnea ja ennätyksiä

Minna Piirainen aloitti jalkakyykyn varmalla 120 kilon nostolla. Valitettavasti seuraavilla nostoilla yritetyt 130 kiloa ja 137,5 kiloa eivät löytäneet tietään oikeisiin syvyisiin, vaikka voimaa olisi riittänyt. Minnalle tulokseksi siis 120 kiloa. Ville Niskanen kyykkäsi avauksellaan 180 kiloa ja toisellaan 190 kiloa, joka jäi lopulta parhaaksi, kun viimeisessä nostossa olleet SE-raudat 205 kiloa olivat vielä tällä kertaa aavistuksen liian raskaat. Ville paransi kuitenkin omaa ennätystään 20 kiloa. Toinen kainuulaisjuniori Olli Törrönen kyykkäsi viimeisellään alle 17-vuotiaiden 83 kilon sarjaan uuden Suomen ennätyksen 202,5 kiloa. Suomi oli tässä vaiheessa ottanut jo vahvasti ohjat käsiinsä, ollen kärjessä vajaan 80 pisteen erolla Ruotsiin ja reilun 130 pisteen erolla Norjaan.

Ronkaisella epäonnea penkillä

Minna Piirainen onnistui kyykyn pettymysten jälkeen kasaamaan itsensä penkkipunnerrukseen ja punnersikin kolme onnistunutta nostoa päätyen viimeisellä uuteen omaan ennätykseensä 82,5 kiloa. Ville Niskasella ei kulkenut tänään aivan yhtä hyvin, tulos vasta toisella nostolla ja viimeisellä yritetty 87,5 kiloa jäi välille, joten tulokseksi 82,5 kiloa. Kajaanin Törrönen punnersi 115 kiloa. Suomen maajoukkue koki penkkipunnerruksessa mittavan takaiskun, kun Oulun Power Teamin Mikko Ronkainen jäi ilman tulosta. Tästä johtuen Ruotsi siirtyi kilpailun kärkeen, Suomi oli perässä noin 39 pistettä ja Norja kolmantena 45 pisteen päässä Suomesta.

Maastavedossa äärimmäisen tiukka kamppailu

Minna Piirainen osoitti olevansa erinomaisessa kunnossa myös maastavedossa. Toisella ylöstuotu 165 kiloa on Piiraisen uusi henkilökohtainen ennätys. Viimeisellä tangossa ollut 172,5 kiloa tuli myös ylös, mutta pienin sääntörikkein, joten tulokseksi Minnalle vedosta mainio 165 kiloa ja yhteistulosta kertyi 367,5 kiloa! Myös Ville Niskasella maastanostaminen oli tänään kevyttä. Toisella ylöstuotu 205 kiloa paransi Niskasen ennätystä 17,5 kilolla. Viimeisessä nostossa olleet 215 kiloa tulivat myös ylös asti, mutta loppuasennossa tapahtui horjahdus eteen, joten todella lähelle jäi myös viimeisen noston onnistuminen. Villelle maastavedon tulokseksi siis 205 kiloa ja yhteistulosta tuli 477,5 kiloa, 45 kiloa enemmän kuin aiempi ennätys. Kajaanin Olli Törrönen maastaveti 210 kiloa ja sai yhteistulosta 527,5 kiloa.
Suomen ja Ruotsin välillä käytiin loppujen lopuksi huikea kamppailu kalottimaaotteluvoitosta kun maat johtivat kilpailua vuorotellen maastanostojen edetessä. Ruotsin Viktor Renberg ratkaisi kuitenkin viimeisellä vedollaan Ruotsille voiton, vain ja ainoastaan yhden pisteen erolla Suomeen! Norja jäi tänä vuonna selvästi kolmanneksi, eroa Suomeen kertyi jopa 220 pistettä.

Lopputulokset:

1. Ruotsi 2415,71 pist.
2. Suomi 2414,33 pist.
3. Norja 2194,68 pist.

Suomen joukkueessa nostivat Minna Piirainen (So-Vi), Olli Törrönen (KajKu), Ville Niskanen (So-Vi), Petteri Keränen (Kuusamon Erä-Veikot), Asko Keränen (KEV) ja Mikko Ronkainen (OPT).

Videokooste kilpailusta: