Nuorten ja Veteraanien klassisen voimanoston SM, 1-3.3.2013, Sotkamo

Yhteensä 182 voimanostajaa kokoontuu tulevana viikonloppuna Sotkamon lukion liikuntasaliin, jossa järjestetään nuorten ja veteraanien klassisen voimanoston SM-kilpailut. Ennätysmäisen osallistujamäärän vuoksi kolmipäiväisenä pidettävät kilpailut tarjoavat viikonlopun aikana yhteensä 25 tuntia viihdettä voimailulajien ystäville.

Klassinen voimanosto on viime vuosina räjähtävään suosioon noussut nostomuoto, jossa tukevien varusteiden käyttö on kiellettyä. Sallittuja varusteita ovat ainoastaan tukea antamaton nostotrikoo, nostovyö sekä kengät. Yleisesti sanotaankin, että klassinen voimanosto mittaa paremmin kilpailijoiden todellista voimatasoa kuin ns. ’varustevoimanosto’, jossa tukevat varusteet saattavat tuoda merkittäviäkin parannuksia urheilijan suorituksiin.

Kotikisojen lavalle nousee yhteensä neljä Sotkamolaista voimanostajaa ja Kainuulaisia kilpailussa nähdään kaikkiaan kolmetoista. Uunituore nuorten PM-kultamitalisti Sotkamon Visan Krista Määttä kilpailee lauantaina alle 20-vuotaiden naisten 57 kilon painoluokassa ja tähtäimessä on jälleen SE-tuloksien rikkominen. Visan Pasi Kähkönen (+120kg) kilpailee 40-vuotiaiden miesveteraanien raskaassa sarjassa. Sunnuntaina 20-vuotiaiden miesjunioreiden mitaleista kisaavat Sotkamolaiset Joni Niskanen sarjassa 66kg sekä Leo Leppävuori sarjassa 74kg.

Kajaanin Kuohusta kilpailuun osallistuu yhdeksän nostajaa. Veteraanisarjoissa kilpailevat Antero Juntunen (M50, 83kg), Vesa Kovalainen (M40, 83kg) sekä Pentti Räisänen (M40, 93kg). Junioreissa mitalikisassa ovat mukana Peetu Heikkinen (M17, 74kg), Antti Okuloff (M17, 83kg), Joni Moilanen (M17, 83kg), Antti Kaipainen (M20, 66kg) sekä Olli Törrönen (M20, 83kg)

Edellisen kerran Sotkamossa kilpailtiin voimanostossa SM-tasolla neljä vuotta sitten, jonka yhteydessä vietettiin seuran 100-vuotis juhlavuotta. Myös tänä vuonna on aihetta juhlaan, sillä viikonloppuna nostettavat kilpailut ovat järjestyksessään kymmenennet SM-tason kilpailut, jotka Sotkamossa järjestetään. Kymmenen SM-kilpailun lisäksi Sotkamossa on nähty kahdet kansainväliset kilpailut. Vuonna 1998 kilpailtiin miesten Euroopan mestaruuksista ja vuonna 2001 miesten Maailman mestaruuksista.

Kilpailut alkavat perjantai-iltana 60- sekä 70-vuotiaiden miesveteraanien sarjoilla ja jatkuvat lauantai aamuna naisten ikäluokkien kilpailulla. Tapahtuma on avoin yleisölle ilman sisäänpääsymaksua. Kilpailu näytetään myös internetissä live-lähetyksenä.

Tarkka kisa-aikataulu on seuraava:

PE 1.3.2013
M70 ja M60: klo 17.00

LA 2.3.2013
Avajaiset: klo 08:45
Naiset, kaikki ikäluokat: klo 09.00
M50: klo 12.30
M40: klo 17.00

SU 3.3.2013
M17 ja M23: klo 09.00
M20: klo 14.30