Power Cup Kajaani

Ensimmäinen Kajaanin Power Cup kisattiin lauantaina 7.9.2013 Kajaanin ammattikoululla. Kisa oli samalla TUL:n klassisen voimanoston mestaruuskisa. Sotkamon Visasta lavalle nousi kaksi karpaasia: Timo ”Timbe” Salminen (93kg) ja Pasi ”Hightower” Kähkönen (super).

Hightower onnistui kisanostoissaan neljä kertaa. Kyykyssä toisella tuli ylös 180 kiloa, penkissä taipui aloituspaino 115 kiloa ja vedossa tyylikkäästi aloitus 230 kiloa. Toisessa 240 kilon vedossa jotain rapsahti reisiosastolta ja se tiesi todennäköisesti reissua KAKS:n mäelle. Toivomme Pasille pikaista paranemista! Pasille lohdutukseksi superraskaan sarjan mestaruus.

Timbe oli tehokkaalla nostotuulella. Vielä kuusi viikkoa sitten peruskuntokauden kaseja paukutellut puheenjohtajamme yllätti iloisesti ja kenties hieman yllättyi itsekin nostovireestään. Kyykyssä nimittäin taittui oma kisaennätys 202,5 kiloa ja varaakin näytti jäävän. Olkapäävaivat ovat hieman rajoittaneet kisapenkin treenaamista, mutta treenin sopeuttaminen on tuottanut tulosta. Tänään suorille käsille taittui oma kisaennätys 130 kiloa. Homma toimii, ja jatkossa vain lisää ojentajapainoitteista treeniä (lankkua, dippiä ja kapeaa penaa), koska tulosta näkyy sillä tulevan. Vedossa Timbe herkutteli uuden piiriennätyksen 247,5 kiloa ja heitti samalla hiljaisen haasteen Visan ”Hirmu-Hanskan” suuntaan. Timbe oli tasokkaassa sarjassa viides, ja TUL-kisassa himpun verran korkeammalla. Sarjan voiton vei Napapiirin Voimailijoiden Mikko Rautavirta 655 kilon yhteistuloksella.

Timbe treenailee kotimaisemissaan Kiimingin Örmy-sakin kanssa. Kiimingin nostajat olivat oivassa nostovireessä ja Kurkon rungolla kisaan pohjia tehneet örmyt olivatkin kisapäivän vakuuttavimpia. Klassisen voimanoston SM-kolmonen Ville Vahtola (105kg) oli kisojen paras nostaja 730 kilon YT:llä, joka antoi 438 wilksin pistettä. Päivän kruunasi Villen 302,5 kilon maastanosto. Timbellä ja muilla örmyillä on syytä laittaa suuta messingille matkallaan Kainuun korpimaisemista kohti Kiimingin aakeita. Ja matka taittuu tietenkin ÖRMY-vankkurilla – kuinkas muutenkaan.

Useat nostajat ansaitsisivat maininnan upeilla nostoillaan. Otan esille muutaman. Kajaanin Kuohun nuori, vasta 16-vuotias, Peetu Heikkinen kiskoi maasta hurjat 210 kilon painot. Tervon Urheilijoiden Kasperi Mikkilä oli päivän ainoa yhdeksän putken nostanut ja millä tavalla hän sen tekikään. Kaikki nostot räjähtävän kevyesti ylös ja silmiä hivelevällä tekniikalla. Napapiirin Voimailijat veivät pistekisan kakkos- ja kolmossijat: Rautavirta oli kakkonen ja junnuikäinen Ossi Sahlberg kolmas. Väkevä oli Sahlbergin veto. Toisella nostollaan hän murskasi Suomen ennätyksen 262,5 kilolla. Nostan hattua myös Kajaanin Kuohulle, joka on tehnyt upeaa juniorityötä.

Kuohu toi kisan ammattikoulun isoon saliin, mikä oli onnistunut ratkaisu. Tila täyttäisi vaikka SM-kisankin kriteerit, kun pienet yksityiskohdat hiotaan kohdalleen. Kisa oli myös osoitus onnistuneesta seurayhteistyöstä. Kuohulla oli huonoa tuuria, kun monen sattuman summasta johtuen talkooväkeä oli joutunut jäämään pois. Visan pumppu onnistui tukemaan naapuriseuraa tuomareilla ja levynvaihtajilla. Päivän isoimmat selkään taputukset ansaitsevat levyn vaihdossa koko päivän uurastaneet Ari ”Raaka” Heikkinen ja Mikko Rusanen. Näin kansallisella tason mittakaavassa isohko kisatapahtuma saatiin vedyttyä kunnialla lävitse. Mutta niinhän se menee, että vuoroin vieraissa käydään. Kiitokset Kuohulle hienosta kisapäivästä!