Huipputuloksia kahtena viikonloppuna peräkkäin

Ruskanostojen kolme parasta, Jari Niskanen (vas.), Elisa Ahonen ja Pekka Tervo

Pedro Björkstedt ja 240 kiloa

Kahtena peräkkäisenä viikonloppuna ovat Visan nostajat nostelleet ennätystuloksia kilpailuissa. Tässä hieman kootusti molemmilta viikonlopuilta.

Sotkamo 5.10.

Terveyskeskuksen voimailutiloissa järjestettiin jälleen perinteiset Ruskanostot, jotka tosin tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa klassisena. Liekkö liiton sivujen ongelmista vai mistä johtuen, mutta kisat eivät oikein päässeet nostajakansan tietoisuuteen ja ”Dynamon kellarissa” kilpaili lopulta vain neljä nostajaa. Visasta mukana oli Pekka Tervo ja Jari Niskanen, loput kaksi nostajaa olivat Varpaisjärveltä.

Tervo ja Niskanen olivat tekemässä kovia tuloksia mielessään Pietarsaaren joukkue-SM-kilpailut. Tervo aloitti kilpailun komeasti kolmella hyväksytyllä kyykyllä, viimeisessä rautaa oli piirinennätyslukemat 225 kiloa, jolla oma ennätys koheni 7,5 kilolla! Viikon takainen maailmanmestari Niskanen nosti toisellaan 200 kiloa kympin korotuksen viimeisessä ollessa liikaa. Hieno tulos rawina näin ”kylmiltään” pitkän varustetreenauksen jälkeen!

Penkiltä Tervo lykkäsi toisellaan 142,5 kiloa. Niskanen teki kolme tyylikästä suoritusta parantaen viimeisellään piirinennätystä 167,5 kiloon.

Oikutellut selkä haittasi Tervon maastavetämistä, mutta sisulla ylös 242,5 kiloa ja yhteistulokseksi 610 kiloa, molemmat ennätyksiä! Niskanen tavoitteli epävirallisia SE-lukemia, mutta tyytyminen oli tällä kertaa 270 kiloon, jolla tuli 637,5 kilon yhteistulos. Tervo oli kilpailuiden paras nostaja, vajaan 8 pisteen erolla ”Nestoriin”.

Varpaisjärven nostajat suoriutuivat myös varsin mainiosti. Nuori Elisa Ahonen teki toisissa voimanostokilpailuissaan tuloksekseen 245 kiloa. Hannu Koskinen keskittyi vain penkkiin, siitä tulokseksi 160 kiloa.

Tampere 12.10.

Opiskelijoiden SM-kilpailut kisattiin perinteisesti Tampereen Nääshallissa. Visan junioritiimistä kilpailuihin lähti kolmihenkinen joukkue, kun kisalavalle astelivat Krista Määttä, Pedro Björkstedt ja Mika Niskanen.

Määttä nosti naisten toistovoimapunnerruksessa. Toistovoimapunnerruksessa tavoitteena on siis tehdä omalla painollaan mahdollisimman monta toistoa. Normaaliin penkkipunnerrukseen erona jalat ovat ilmassa. Naisilla tangon paino on tosin miehistä poiketen 2/3 kehonpainosta, joten Määtän tankoon lastattiin 37,5 kiloa. Määttä taisteli huikeat 25 toistoa, joka on alle 20-vuotiaisiin 60-kiloisiin epävirallinen Suomen ennätys! Ainoana nostajana Määtälle siis voitto.

Björkstedt ja Niskanen nostivat 2. asteen opiskelijoiden klassisessa voimanostossa. Niskanen nosti ensimmäisissä kilpailuissaan, kun Björkstedt on jo kansainvälisestikin kokenut ”konkari”. Niskaselle kyykyssä tulokseksi 110 kiloa, kun viisi kiloa enemmän oli vielä hieman liikaa. Björkstedt kävi lavalla kolmesti esittämässä keveitä kyykkysuorituksia, viimeisellä 190 kiloa. Maaginen 200 kiloa on jo miltei hyppysissä.

Penkiltä Niskanen punnersi 60 kiloa, 62,5 kiloa jäi loppuojennusta vaille. Björkstedt jatkoi puhtaalla linjalla, kolme onnistunutta ja viimeisellä 125 kiloa ja haaste asetettiin jälleen L. Leppävuoren suuntaan. Mikalle massaa ja kaarta lisää, niin alkaa se kotimatkalla kauhisteltu nostomatka pienetä!

Seuraavaa lajia oli ainakin Niskanen odottanut, luvassa oli maastanosto! 160 kiloa nypättiin vielä nätisti ja 170 kiloakaan ei ollut kaukana, mutta ennen loppuasentoa tapahtunut nyökähtely kostautui punaisin valoin. Björkstedt oli jälleen ilmiliekeissä, 240 kiloa mainiosti ylös ja haaste esitettiin vuorostaan allekirjoittaneen (V. Niskasen) suuntaan, sekä 93 kilon piirinennätystaistelijoille timBelle ja ”siima”-Pekalle.

Mikalla mainio debyyttikisa ja neljäs sija 330 kilon yhteisutloksella. Pedrolle huikea 9/9 sarja, kolmas sija ja piirinennätykset kyykkyyn, vetoon ja 555 kilolla myös yhteistulokseen!