Piinapenkissä Aira Knutars

Seuraavaksi Visan piinapenkkiin istahtaa Visan rautarouva Aira Knutars. Seurasiirto Sotkamon Visaan tuli ajankohtaiseksi, kun Knutarsin perhe muutti kolme vuotta sitten Vuokattiin. Airan nostoura alkoi vasta veteraani-iässä, mutta viidentoista vuoden aikana hänen taipaleensa on kulkenut menestyksestä toiseen. Airalla on palkintokaapissaan muun muassa kaksi penkkipunnerruksen maailman mestaruutta ja Euroopan mestaruus. Mutta annetaanpa Airan hieman valottaa nostajan urapolkuaan ihan itse. Aira Knutars – olkaa hyvä!

1. Kuka olet? Kerro itsestäsi ja läheisistäsi

Olen Aira Knutars (60v). Perheeseeni kuuluu puoliso Jouni, joka myös nostaa ja kaksi aikuista tytärtä. Olen asunut nyt kolme vuotta Vuokatissa ja edustan Sotkamon Visaa. Sitä ennen edustin Kajaanin Kuohua.

2. Minkälainen olet luonteeltasi?

Luonteeltani olen pikkutarkka ja täsmällinen.

3. Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?

Terveys ja perheen hyvinvointi.

4. Kerrotko urheilutaustastasi? Mitä olet harrastanut voimanoston/penkkipunnerruksen lisäksi?

Ennen voimailu-uraa juoksentelin kilpaa Kajaanin Kunto-Ässissä kaikkia matkoja ja muutamia maratoneja. Paras aika maratonilla oli 3.37.00 ja 800 metrillä meni aikaa 2.47. Kaikki ennätykset on tehty yli 40-vuotiaana.

5. Onko sinulla tällä hetkellä muita harrastuksia voimailun ohessa?

Muuta ei tule harrastettua, jos ei lenkkeilyä lasketa mukaan. Toto-pelejä pelaan ja raveja tulee seurattua myös.

6. Miten tulit löytäneeksi penkkipunnerruksen? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko sinulla on nyt treeniä takana?

Olin täyttänyt jo 45 -vuotta, kun aloitin säännöllisen treenaamisen joten vuosia on kertynyt jo 15. Sitä ennen olin käynyt parit kisat Kajaanissa, mutta ajattelin vielä juosta. Mutta sitten jalka meni niin huonoon kuntoon, että oli paras siirtyä voimailun puolelle. Voimailukipinästä saa syyttää miestäni, joka itse on harrastanut voimailua melkein koko ikänsä, koska työskenteli palomiehenä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Seurattuaan tuloksia hän arveli minullakin olevan mahdollisuuksia menestyä.

7. Onko sinulla valmentajaa? Kuka suunnittelee ohjelmasi?

Valmentajaa ei minulla ole ollut koko ikänä. Suunnittelen itse omat ohjelmani… tai ei minulla ole varsinaista ohjelmaa. Teen ”mutu”- tuntumalta.

8. Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?

Treenaan kolme kertaa viikossa. Joka kerta teen penkkiä ja joitain apuliikkeitä. Slingshotilla treenaan myös, koska se säästää olkapäitä (olen kuullut ja tuntenut sen).

9. Missä treenaat? Onko salilla, missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?

Tällä hetkellä treenaan terkkarin salilla Sotkamossa tai sitten kotona, jossa on myös penkki. Henki on ihan hyvä, ei ole tullut mistään pahaa sanottavaa.

10. Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa? Milloin tämä tapahtui?

Ekat SM-kisat oli Vaasassa 1999. En muista muuta kuin, että minulla ei ollut mennessä edes nostotrikoita, koska kukaan ei ollut kertonut, että sellaiset pitää olla. Ostettiin ne sitten paikan päältä. Tulos oli 50kg ja se tuli vasta viimeisellä, koska tuomarimerkit unohtuivat ja varmaan jännittikin alussa. Sitä ennen olin osallistunut Kajaanissa pariin kisaan ja tulos oli 60kg.

11. Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?

Muistoja ei oikein jäänyt mitään, mutta varmaan olen tykännyt, kun näinkin kauan olen nostanut.

12. Mikä on lempilajisi? Miksi?

Penkistä tykkään eniten. Kyykkyä ja maastavetoa olen harrastanut vähän, mutta en kilpailu mielessä. Penkissä on haastetta enemmän.

13. Mitkä ovat parhaat saavutuksesi ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?

Parhaat saavutukseni ovat kaksi maailman mestaruutta (vuonna 2004 ja 2014). Omistan myös vet3 (toim.huom. veteraaninostajat +60 vuotta) sarjan 52kg maailman ennätyksen, joka syntyi keväällä Northumberlandissa käydyissä MM-kisoissa. Minulla on MM-kisoista myös kaksi pronssia. Euroopan mestaruuden voitin vuonna 2002. Lisäksi EM-kisoista minulla on sekä hopea että pronssi. Suomen mestaruuksia on 16 sekä raw-penkissä kolme Suomen mestaruutta. Paras tulokseni on sarjaan 56kg nostettu 90kg vuonna 2008. Sarjaan 52kg olen nostanut 87.5kg.

14. Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?

Saavutukset alkaa olla jo saavutettu ja tulokset ei varmaankaan enää parane. Ikää alkaa olla jo sen verran, että hyvä jos pysyisivät edes lähellä tätä tasoa.

15. Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?

Hierojalla käyn aivan liian harvoin. Joskus hieron itse käsiä ja mieheni myös joskus. Osaan kyllä levätä, jos tuntuu siltä.

16. Noudatatko ruokavaliota?

En noudata mitään erikoista ruokavaliota. Kotiruokaa syödään ja pyrin syömään terveellisesti. Rahkaa kuluu erikoisen paljon.

17. Onko sinulla idoleita tai henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet sinuun nostajaurallasi?

Ketään idoleita ei minulla ole ollut, mutta olen saanut monia uusia nostokavereita vuosien varrella.

18. Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi.

Onhan niitä huonompiakin harrastuksia!!!