Pekka Tervo ristiretkellä

Pekka Tervo’s last crusade

Visan Pekka Tervo on kisannut jo liki kymmenen vuoden ajan voimanostossa. Meriittilistalta löytyy muun muassa junioreiden SM – hopea ja PM – pronssi vuodelta 2008. Yleisessä sarjassa hän on saavuttanut pronssia vuonna 2013.

Vuoden vaihteessa Pekalla tuli tarve kokeilla välillä jotain muuta, kun voimanosto alkoi maistua pakkopullalta ja nyt kahdeksan kuukauden lajiharjoittelun jälkeen monen pikkupojan haave on toteutumassa: Pekka on päättänyt nousta lavalle klassisessa kehonrakennuksessa (CBB) syyskuun 13. päivänä Jyväskylässä.

Jyväskylän kisa on samalla karsinta CBB:n SM-kisoihin. SM – kisat järjestetään lokakuun 11. -12. päivänä Lahdessa Nordic Fitness Expo – tapahtuman yhteydessä ja se on ehdottomasti suurin valtakunnallinen messutapahtuma kuluvan vuoden aikana. Karsinnasta vain kuusi parasta lunastaa paikkansa finaaliin. Pekan sarjassa karsijoita on peräti seitsemäntoista.

Klassisessa kehonrakennuksessa muokataan fysiikkaa ja lihasmassaa luonnollisin keinoin. Kilpailussa on kansainvälisen anti – doping järjestön WADA:n sääntöjen mukaiset doping -testit ADT:n suorittamana.

Seuraavassa muutama kysymys kehonrakennuskärpäsen puraisemalle Pekalle.

Miten innostuit kehonrakennuksesta?

– Jo pikkupoikana tuli ihailtua lihaksikkaita elokuvasankareita, kuten Iso – Arskaa ja Stallonea. Koko punttiharrastus alkoi siitä, kun ostin jonkun bodauslehden ja katselin, että onpa kovia ukkoja ja halusin samannäköiseksi. Voimanostoa on tullut harrastettua kilpailumielessä jo 2005 vuodesta lähtien, niin kaipasin vähän vaihtelua ja lisää haastetta. CBB oli minulle luonnollinen valinta, koska siinä on mahdollisuus pärjätä naturaalina ja vähän pienemmällä lihasmassalla.

Miten harjoittelusi on muuttunut voimanostotreenistä?

– Painot ovat jonkin verran pienentyneet ja toistomäärät ovat kasvaneet. Liikkeet teen mahdollisimman puhtaasti ja keskityn lihaksen supistamiseen. Myös palautusajat ovat pienentyneet, kun ne olivat voimanostotreenissä 2 – 3 minuuttia, niin nyt ne ovat 90 – 120 sekunnin välissä.

Kehonrakentajat elävät tunnetusti kurinalaista elämää. Kerro ruokavaliostasi ja painonpudotuksestasi.

– Kaurahiutaleita, kanaa, kalaa, jauhelihaa, rahkaa ja vihanneksia… Siinäpä niitä, mitä tulee syötyä ja tietenkin kanamunia! Niitä menee semmoiset 40-50kpl viikkoon. Dieetti on aika normaali painonpudotusdieetti. Hiilihydraatit olen pitänyt niin korkeana kuin vaan on pystynyt, että jaksaa treenata ja käydä töissä. Alussa pudotin painoa semmoisella 400-500g viikkotahdilla ja nyt ollaan tultu alas semmoiset 15kiloa! Paino on tällä hetkellä noin 81- 82kg jouluna sen oltua reilut 96kg.

Laji on Sotkamon näkökulmasta uusi. Mistä olet saanut neuvoja harjoitteluun, ruokavalioon, sääntöihin, poseeraukseen, kisa-asuihin ja muuhun lajiin liittyvään?

– IFBB:n nettisivuilla on kaikki sääntöihin liittyvä. Muuta tieto on tullut kerättyä netistä ja lehdistä jo kauan. Poseerauksista olen katsonut harjoitusvideoita, joita on aika hyvin saatavilla.

Minkälaisia tavoitteita olet itsellesi asettanut CBB:n suhteen?

– Tämä on eka kisa ja kisadieetti, niin olen varovainen tavoitteiden suhteen. Mutta Jyväskylän karsinnoissa olisi tosi kova sana, jos pääsisi kuuden parhaan joukkoon ja lunastaisi SM – kisapaikan Lahden Nordic Fitness Expoon.

Aiotko palata voimanostolavalle vai onko kehokärpänen vienyt sinut mennessään?

– Saa nähdä. On tämä dieettaus kyllä henkisesti ja fyysisesti semmoinen rypistys, ettei tätä ihan joka vuosi jaksaisi tehdä! Mutta voihan se olla helpompi ensi kerralla, kun tietää vähän, miten kroppa toimii ja mitä virheitä tulee välttää. Toisaalta, kyllä on jäänyt voimanostostakin hampaankoloon, kun en ole vielä oikein missään kisassa päässyt kokeilemaan täyttä potentiaalia loukkaantumisten ja pieleen menneitten viimeistelyjen vuoksi. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Pekka nousee ensimmäistä kertaa CBB -lavalle 13.9. kello 09.00 Jyväskylän Paviljongin auditoriossa. Sotkamon Visa toivottaa Pekalle tsemppiä kisoihin!!!

Jyväskylän SM-karsinnan infoon täältä:
www.nordicfitnessexpo.com/jkl-paviljonki/

Pekan treenejä voi seurata täältä:
http://www.sotkamonvisa.fi/forum/viewtopic.php?f=1&t=127