Kisaennakko, XIV Rantapenkkarit 2019

XIV Rantapenkkarit – kisaennakko

Perinteiset Rantapenkkarit nostetaan ensi lauantaina Sotkamon Hiukassa. Jo neljättätoista kertaa järjestettävä penkkipunnerrustapahtuma on saanut liikkeelle seitsemänkymmentäkuusi raudan taltuttajaa. Nostajia on kymmenkunta vähemmän kuin viime kesänä. Suurin osanottajakato on yllättäen toistovoimakilpailussa. Seuroja on mukana kaikkiaan kaksikymmentäseitsemän. Kauimmat kisaajat saapuvat Hiukkaan Helsingistä, Kankaanpäästä ja Aavasaksalta. Sotkamon Visalla on kisassa järjestelyvelvoitteiden lisäksi yksitoista nostajaa. Muista paikallisista seuroista Kajaanin Kuohu saa lavalle viisi punnertajaa ja Vuokatti Power Teamista on kaksi osallistujaa.

Varustesarjat

Varustesarjassa nostava Joensuun Punttipoikien Lasse Leinonen on nostanut urallaan kuudesti yli kolmensadan kilon tuloksen. Saman seuran Jarmo Myllerillä on kuitenkin hallussaan yleisen sarjan suomenennätys 308,5 kiloa. Viime vuoden ennakkosuosikki Tomi Vikla pääsee nyt mukaan haastajan asemassa. Miten muuttunut suhteellisen kehonpainon laskukaava (IPF-pisteet) vaikuttavat joensuulaisten keskinäiseen järjestykseen? Kiilaavatko Antti Liimatainen tai Jari Kyntäjä kolmikon väliin? Naisten sarjan ehdoton suosikki on Kokkolan Jymyn Anette Tunkkari. Klassisen penkkipunnerruksen MM-pronssia toukokuussa saavuttanut Anette on suomenennätyksen haltija sarjassa N63kg. Aneten varuste-ennätystulos on peräti 137,5 kiloa. Kisoissa nuoruutta edustaa Helsingin Poliisivoimailijoiden vasta 16-vuotias Emmi Järvenpää. Pöllön päivän sattuessa saatamme nähdä uuden nuorten suomenennätyksen Emmin toimesta.

Klassinen penkkipunnerrus

Haukiputaan Tero Seppäsen jäätyä tänä vuonna kisasta pois, avautuu baana uudelle mestarille. Suurin suosikki miesten mestariksi lienee Viitasaaren Jussi Kuusikko, jolta nähtäneen 200 kilon puhkaisu. Nuorissa (M23) nähdään mielenkiintoinen uusintaottelu helmikuun Sotkamon penkkipunnerruksen sm-kisoista. Alle 18-vuotiaat Kajaanin Kuohun Rasmus Svensk ja SE-haltija HPV:n Hermanni Järvenpää ottavat yhteen normaalia sarjaansa ylempänä. Hermannin SE-tulos (M18 93&105) on 150 kiloa, jonka Svensk on jo harjoituksissa onnistunut nostamaan. Parhaan juniorinostajan pytystä kisaavat tiukasti myös Joensuun Elmeri Pennanen ja kestokävijämme Iin Yrityksen Tatu Hänninen. Naisissa Kajaanin Kuohun Heidi Heikkinen esittänyt viime aikoina hyviä otteita treeneissä. Voittajasuosikkeja ovat myös Maria Hakulinen, Tiina Voho ja Tiina Kangasjärvelä. Visan Aira Knutars valmistautuu elokuisiin penkin EM-kisoihin nostamalla sekä klassisessa että toistovoimakisassa. Miesten masters-sarjoissa on mukana suomenennätysmiehiä niin että päät kolkkaavat yhteen. Muutenkin kategoria on kisan runsaslukuisin 18 nostajan voimin. Suurimmat suosikit masters-pyttykerhon kärkipaikoille ovat Markku Väisänen, Pekka Pitkänen ja Eino Pöntiö.

Toistovoimapunnerrus kolmatta kertaa mukana ohjelmassa

Tapahtumassa kisataan myös toistovoimapunnerruksessa, jossa miehet nostavat maksimaalisen toistomäärään penkiltä omalla kehonpainollaan ja naiset kaksi kolmasosaa kehonpainostaan olevalla rautamäärällä. Toistovoimapunnerruksen osallistujamäärä on hieman viimevuotista pienempi. Naisten sarjassa nähtäneen hyvä paikalliskamppailu Aira Knutarsin ja Tiina Kangasjärvelän välillä. Miehissä ennakkosuosikin viitta on viritetty varovaisesti sarjan 90kg ranking-ykkösen Marko Kangasjärvelän ylle. Markon tämän vuoden tilastotulos on 29 toistoa. SVRy osoitti joustavuutta mahdollistamalla lajista kiinnostuneille lajikokeilun kisan yhteydessä. Lajikokeilijoita on kisassa kaikkiaan kuusi ja jokainen heistä varmaankin tämän kisan jälkeen potentiaalisia kilpailijoita aina SVRy SM-kisoissa asti. Toistovoimakisa sopii hyvin luonteeltaan Rantapenkkareihin ja sytyttää aivan varmasti Hiukan kisayleisön.

Viekö JoPuPo Puntti-Pojan toistamiseen?

Tapahtuman kruunaa joukkuekilpailu. Nostajat keräävät eri nostomuodoissa seuralleen pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt joukkue saa itselleen kiertopalkinnon: Puntti-Pojan. Viime vuonna mestaruuden voitti täpärästi Joensuun Punttipojat. Tänä vuonna tittelistä kisaavat tiukimmin Joensuun lisäksi Sotkamo, Kajaani, Kiuruvesi ja Haukipudas.

Järjestäjä toivottaa kaikille kilpailijoille onnea sekä rehtiä ja sopivan lupsakkaa kilpailuhenkeä. Tehdään yhdessä lauantaista ikimuistoinen ja sopivan rento kisapäivä rakkaan harrastuksemme parissa.

Varuste- ja klassisen penkkipunnerruksen kisat alkavat lauantaina 13.7. kello 12:00 Hiukan rannassa. Toistovoimapunnerruksessa kisataan kello 16:00 alkaen. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Tervetuloa!